Trčanje mnogi doživljavaju kao aktivnost za koju su potrebne određene fizičke predispozicije misleći pri tome da će od trčanja imati koristi samo ako redovito trče po nekoliko kilometara. No, istina je da i 5 minuta trčanja dnevno može bitno pridonijeti vašem zdravlju i kondiciji. Donosimo 7 razloga zbog kojih je i samo pet minuta trčanja dnevno dovoljno da poboljšate svoje zdravlje.

1. Mozak će vam bolje raditi
Tjelovježba ubrzava otkucaje srca i povećava protok krvi koja tijelo opskrbljuje kisikom što pogoduje i boljem radu mozga. Znanstveno je dokazano da kraće aerobne vježbe, poput trčanja, poboljšava moždane funkcije, zdravo razlučivanje i kardiovaskularno zdravlje.

Pet minuta trčanja svaki dan povoljno će utjecati i na hipokampus, dio mozga kojeg pogađa Alzheimerova bolest, što znači da se smanjuje i rizik od ove bolesti.

Trčite li svaki dan 5 minuta možete si produžiti život za tri godine, bit ćete bolje raspoloženi i bolje ćete spavati.

2. Bit ćete bolje raspoloženi
Kada svaki dan trčite zadovoljniji ste sobom jer znate da ste svaki dan napravili nešto dobro za sebe i da ste postigli neki uspjeh. Istraživanja su pokazala da trčanje povećava proizvodnju endokanabinoida, kemijskih supstanci u mozgu povezanih s osjećajem ugode i užitka.

Trčite li svakodnevno pet minuta pucat ćete od pozitive i bolje ćete reagirati u stresnim situacijama.

3. Bolje ćete spavati

Trčite li svaki jutro uvelike ćete poboljšati kvalitetu sna, odnosno bolje ćete spavati, dokazalo je istraživanje. A bolji san pratit će i bolje raspoloženje i koncentracija tijekom dana, a bit ćete i manje umorni tijekom dana.

No i večernje trčanje može poboljšati spavanje što se događa jer nakon trčanja temperatura tijela, koja je tijekom aktivnosti porasla, opet padne te lakše utonemo u san.

Trčanje Kako sam zavoljela trčanje i zašto sam sigurna da ga svatko može zavoljeti

4. Snizit ćete visoki krvni tlak
Trčanje može uzrokovati privremeno povišenje krvnog tlaka, ali sveukupno ono djeluje baš suprotno – pogoduje snižavanju krvnog tlaka, kolesterola i rizika od dijabetesa. Iste te beneficije koje dobivate od pet minuta trčanja dnevno može vam pružiti i 15 minuta brzo hodanja.

5. Bit ćete pod manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti
Trčite li svaki dan, barem na 5 minuta, rizik od kardiovaskularnih bolesti možete smanjiti skoro za pola. Kod osoba koje redovito trče postoji manji rizik od smrti za čak 30 posto od bilo kojeg uzroka te 45 posto manji rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Slika nije dostupna 450 kalorija bye-bye! Sedam razloga zašto je rolanje zakon

6. Produžit ćete si kvalitetniji život
Osobe koje redovito vježbaju u prosjeku žive tri godine duže od osoba koje ne vježbaju, odnosno koje većinu dana provedu sjedeći. A tri godine života možete si dodati i sa samo pet minuta trčanja svaki dan.

7. Imat ćete ljepšu i zategnutiju kožu
Kako se trčanjem poboljšava cirkulacija, istovremeno će vam i koža izgledati ljepše i zdravije jer će biti bolje prokrvavljena. Osim toga, trčanjem ćete poboljšati tonus kože tijela pa će ona biti zategnutija, a time i izgledati mlađe.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju