Prostrana kuhinja s velikim otokom kao centralnim mjestom u najvažnijoj prostoriji u domu za mnoge je i dalje san. Otok priželjkuju i oni koji nemaju velike kuhinje, ali od te ideje odustaju vjerujući kako on ne može funkcionirati u manjem prostoru.

Srećom, u krivu su. Kuhinjski otok definiramo kao dio kuhinjskog namještaja kojem se može pristupiti sa sve četiri strane.

On može poslužiti kao dodatan prostor za pripremu hrane i(li) pohranjivanje kuhinjskih potrepština, nekima je važan isključivo kao punkt za okupljanje ljudi i mjesto za konzumaciju hrane i pića, a ima i onih koji će ga iskoristiti za razdjeljivanje kuhinjskog i blagovaonskog prostora.

Nije definiran dimenzijama, pa tako ne postoji pravilo o tome koliko velik mora biti da bismo ga uopće mogli nazvati kuhinjskim otokom. Ukratko, kuhinjski otok manjih dimenzija itekako može biti funkcionalan.

Slika nije dostupna 15 kuhinjskih otoka koje bi bilo divno imati u svom domu

Možete se odlučiti za tipičan zatvoreni model ili pak odabrati otvoreni, koji vizualno podsjeća na stol.

Za manje kuhinje posebno su popularne mobilne varijante s kotačima, koje lagano i bez problema po potrebi možete micati, za razliku od klasičnih velikih fiksnih kuhinjskih otoka te pogotovo onih koji se spajaju s instalacijama.

Zavirite u našu galeriju, pogledajte primjere užih i manjih otoka i pronađite inspiraciju za potencijalno preuređenje svojih kuhinja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju