Poljsko-francuska znanstvenica Marie Curie najutjecajnija je žena u povijesti, odlučili su sudionici ankete BBC-ja.

Čitatelji BBC-jeva časopisa History svrstali su Marie Curie na prvo mjesto liste sto žena koje su promijenile svijet, zbog toga što je bila prva osoba s osvojene dvije Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i kemiju 1911.) i zbog istraživanja radioaktivnosti - riječi koju je sama skovala.

U Britaniji se uskoro obilježava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u plaćama među spolovima.

Poljsko-francuska znanstvenica Marie Curie najutjecajnija je žena u povijesti, odlučili su sudionici ankete BBC-ja

Na drugom je mjestu američka aktivistica Rosa Parks, koja je odbila ustupiti svoje mjesto u autobusu bijelcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem čelnica britanskih sufražetkinja Emmeline Penkhurst, najzaslužnija što su žene dobile pravo glasa. Engleska matematičarka i pionirka računalnog programiranja Ada Lovelace četvrta je na listi, a peta je britanska kemičarka Rosalind Franklin koja je pridonijela razumijevanju molekularne strukture DNK-a.

Ovaj popis testament je ženama u povijesti koje su protivno izgledima ostvarile nevjerojatna postignuća, kazala je Heenali Patel, glasnogovornica najveće britanske udruge za prava žena Fawcett Societyja.

Marie Curie sa svojim kćerima Marie Curie: Fascinantan život prve dobitnice Nobelove nagrade

Izbor bi mogao izazvati i neke prijepore, piše Guardian. Zaslužuje li uistinu Margaret Thatcher šesto mjesto na listi, a princeza Diana petnaesto? I je li Eleanor Akvitanska (11.), moćna žena dvojice kraljeva, francuskog Luja VII. i engelskog Henrika II., imala veći značaj za svjetsku povijest od Djevice Marije na 12. mjestu.

Marie Curie Marie Curie (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju