Životna priča poljske kemičarke i fizičarke Marie Curie inspiracija je generacijama žena koje se i danas bore za svoje mjesto u "muškom svijetu".

Galerija Marie Curie rođena je 07. studenog 1867. godine u Varšavi Marie i Pierre Curie 1903. godine Marie sa znanstvenikom Albertom Einsteinom 1925. godine +2 Marie u laboratoriju na pariškom sveučilištu 1925. godine

Na današnji dan 1867. godine u Varšavi je rođena Maria Sklodowska, koju svijet pamti kao Marie Curie, prvu ženu koja je osvojila Nobelovu nagradu.

Marie dolazi iz skromne obitelji srednje klase koja je cijenila obrazovanje. Njezin otac bio je profesor matematike i fizike sve dok nije dobio otkaz zbog svojih propoljskih političkih uvjerenja, a majka je bila ravnateljica ženskog internata. Ona je napustila svoje radno mjesto kada je rodila Marie, a 10 godina kasnije oboljela je od tuberkuloze i umrla.

Iste godine malena Marie krenula je u internat, a zatim upisala žensku gimnaziju, koju je završila s odličnim uspjehom. Želja za daljnjim obrazovanjem tinjala je u djevojci kojoj je otac usadio ljubav prema fizici i matematici, ali u to vrijeme više obrazovanje u redovnim institucijama bilo je rezervirano isključivo za muškarce.

Marie sa znanstvenikom Albertom Einsteinom 1925. godine Marie sa znanstvenikom Albertom Einsteinom 1925. godine (Foto: Afp)

To je bio rezultat patrijarhalnih i političkih prilika u zemlji, ali Marie je svoje mjesto pronašla na Sveučilištu Latajacy, patriotskoj instituciji koja je u tajnosti obrazovala Poljake i Poljakinje.

SLOMLJENO SRCE I SNOVI O SORBONNI

Sanjala je o odlasku u Pariz i upisu na prestižnu Sorbonnu. Odlučna u namjeri da ostvari svoje snove, dogovorila se sa sestrom Bronislawom. Financijski će je pomagati tijekom studija medicine, a Bronislawa će joj nakon diplome uzvratiti uslugu.

Marie se zaposlila kao guvernanta i privatna učiteljica kod obitelji Zorawski te slala novac sestri. Taj posao donio joj je i prvu veliku romansu, koja je završila nesretno. Zaljubila se u Kazimierza Zorawskog, sina svojih poslodavaca, koji nisu mogli prihvatiti njegovu vezu sa siromašnom guvernantom.

Zaljubljeni par želio je ozakoniti vezu, ali njihova ljubav posustala je pred pritiscima. Marie se naposljetku preselila u Pariz i upisala studij fizike, kemije i matematike na Sorbonni.

PIERRE CURIE  PARTNER KAKVOG JE ODUVIJEK TRAŽILA

Uslijedile su godine teškog života, odricanja i gladi, ali odlučna Poljakinja nije posustajala u svojoj namjeri da diplomira. Znanstvenu karijeru započela je 1894. godine istraživanjem magnetskih svojstava čelika, a iste godine u njezin život ušao je fizičar Pierre Curie.

Trebala je laboratorij u kojem bi mogla izvoditi pokuse, a on joj je ponudio mjesto u svojem malenom laboratoriju.

Ove je godine prikazana i biografska drama o Marie Curie nazvana "Radioaktivna"

Prijateljstvo temeljeno na zajedničkoj strasti prema znanosti polako je preraslo u ljubav, ali Marie je odbila prvu prosidbu svojeg kolege jer je vjerovala da će se vratiti u Poljsku i tamo nastaviti znanstveni rad. Pierre je bio spreman preseliti se s njom u drugu zemlju i raditi kao profesor francuskog jezika, ali sudbina je za njih imala drugačiji plan.

Naime, Marie nije mogla dobiti mjesto na sveučilištu u Krakowu zato što je bila – žena. Tada ju je Pierre ohrabrio da se vrati u Pariz i tamo završi doktorat.

Pierre i Marie Currie u pariškom laboratoriju Pierre i Marie Currie u pariškom laboratoriju (Foto: Afp)

Par se oženio 1895. godine, a na skromnoj ceremoniji Marie je umjesto vjenčanice nosila tamnoplavu haljinu, koju je poslije godinama koristila kao opravu za rad u laboratoriju.

PRVA ŽENA S NOBELOVOM NAGRADOM

Bračni par Curie prepustio se znanstvenom radu, a to je 1903. godine rezultiralo nominacijom za Nobelovu nagradu.

Odbor je isprva imao namjeru dodijeliti Nobelovu nagradu za fiziku samo Pierreu i njegovu kolegi Henriju Becquerelu za njihovo istraživanje fenomena radijacije. Međutim, švedski matematičar i borac za prava žena u znanosti Magnus Gustaf Mittag-Leffler upozorio je Pierrea na to, pa je nakon njegove žalbe i Marie Curie nominirana te je naposljetku postala prva žena koja je osvojila prestižnu nagradu.

Tri godine kasnije Pierre je umro u prometnoj nesreći. Marie je nastavila sama odgajati njihove kćerkice Eve i Irene, a istodobno i jačati svoju poziciju u svijetu znanosti. Tako je 1911. godine osvojila drugu Nobelovu nagradu, ovaj put za kemiju.

U međuvremenu je odlučila ovjekovječiti život svojeg supruga na papiru, pa je sama napisala njegovu biografiju pod jednostavnim nazivom "Pierre Curie". Nedugo nakon toga otišla je natrag u rodnu Poljsku kako bi sudjelovala u polaganju temelja za institut koji danas nosi njezino ime.

Umrla je 4. srpnja 1934. godine od posljedica aplastične anemije, koja je vjerojatno nastala zbog duge izloženosti radijaciji.

Marie Curie danas slavimo kao jednu od najvažnijih znanstvenica svih vremena i ikonu feminizma zbog koje se generacije djevojčica usude sanjati velike snove.

Marie u laboratoriju na pariškom sveučilištu 1925. godine Marie u laboratoriju na pariškom sveučilištu 1925. godine (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju