Marie Curie već desetljećima služi kao najveća inspiracija svim ženama u području znanosti, ali i šire. Kako nas i dan-danas oduševljava svojim doprinosima znanstvenom svijetu, njoj, i drugim fascinantnim ženama u čast u Arena Centru organizirana je izložba kao svojevrsni omaž njihovom liku i dijelu.

Galerija Desigual - Arena Centar Desigual - Arena Centar New Yorker - Arena Centar +26 CCC - Arena Park

Kao prva od 100 najutjecajnijih žena, Marie Curie svojim je otkrićima i doprinosom znanosti promijenila svijet iz temelja. Ova poljsko-francuska znanstvenica svojim se postignućima istaknula u tada konzervativnoj okolini koja je žene vidjela samo kao majke i domaćice i za to je nagrađena s čak dvije Nobelove nagrade- za fiziku i kemiju.

Marie je rođena 1867. godine u Varšavi, u skromnoj obitelji Sklodowska koja je iznad svega cijenila obrazovanje. Ljubav prema obrazovanju, matematici i fizici naslijedila je od svoga oca koji je i sam bio profesor istih te od svoje majke koja je bila ravnateljica ženskog internata. Upravo je u njemu Marie i završila kada joj je s 10 godina umrla majka te je tamo stasala u prekrasnu mladu ženu koja je školu završila s odličnim uspjehom. No kako je u ono vrijeme visoko obrazovanje bilo rezervirano samo za muškarce, Marie se morala snaći kako bi nastavila svoje obrazovanje i rad na područjima koja su je zanimala.

Uz puno muke, truda, ali i sestrine financijske pomoći, uspjela je doći do Pariza i upisati se na sveučilište Sorbonna o kojem je sanjala i na kojem je započela studij kemije i fizike. Tamo je upoznala fizičara Pierra Curie-a, a on je u njen život ušao 1894. baš kada je započela i njena znanstvena karijera. Već godinu dana nakon par se oženio, a Marie je na svom vjenčanju umjesto bijele vjenčanice nosila tamnoplavu haljinu koju je kasnije dugo godina koristila kao opravu u laboratoriju.
Marie Curie Marie Curie Foto: Profimedia
Ovaj znanstveni par se odmah bacio na posao i krenuo s istraživanjima na radioaktivnim materijalima – posebice na uraniju. Tako su nakon godina rada na ovom materijalu i njegovog pročišćavanja, napokon uspjeli izolirati dva nova kemijska elementa – polonij i radij za koje su kasnije dobili Nobelovu nagradu.

Kako je to još uvijek bilo vrijeme kada je ženama pristup u ovom „muškom“ svijetu bio zabranjen, prvotno su nagradu htjeli dodijeliti samo Pierru, no nakon njegove uložene žalbe, Marie je postala prva žena koja je osvojila tu prestižnu nagradu. Nekoliko godina kasnije, po Pierrovoj smrti, Marie je nastavila sama odgajati njihove dvije kćeri, ali nije zanemarila i svoju karijeru, pa je 1911. godine osvojila i Nobelovu nagradu za kemiju i tako postala prva osoba, ali i jedina žena koja je osvojila dvije Nobelove nagrade.

Ova influencerica onog doba služi i kao neiscrpan izvor inspiracije čak i u modnom svijetu. Tome u prilog ide i modno-povijesna izložba Original influencers koja se cijeli listopad može pogledati u Arena Centru i tako zaviriti u živote, ali i ormare povijesnih heroina te se inspirirati njihovim modnim odabirima.

Kako su se u modu na velika vrata ponovo vratile duge haljine, maksi suknje i puff rukavi, te trendove koje bi odobrila i sama Marie Curie možemo pronaći u brojnim trgovinama Arena Centra. S obzirom na to da je živjela u konzervativno doba, žene su se u skladu s time i oblačile, pa smo po uzoru na nju osmislili tri svakidašnje kombinacije inspirirane ovom fenomenalnom ženom koje će se lako uklopiti u današnje trendove i naše ormare.
Košulja- Desigual; Vesta- New Yorker; Loaferice- CCC; Pulover -Desigual; Narukvica- Argentum; Torba - CCC; Suknja- New Yorker; Naušnice- Dicta Košulja- Desigual; Vesta- New Yorker; Loaferice- CCC; Pulover -Desigual; Narukvica- Argentum; Torba - CCC; Suknja- New Yorker; Naušnice- Dicta Foto: Nova Studio
Popularne loaferice, karirana košulja, vesta na puff rukave i kardigan koji daje dašak klasike. Ovaj zanimljivi outfit lako možemo nositi na posao, kavu s prijateljicama, pa čak i izlazak s našom „boljom polovicom“. Preko oversize košulje navucite crnu suknju, tako da ona viri ispod njenog ruba. To će dati dozu originalnosti vašoj modnoj kombinaciji.
Košulja- Desigual; Cipele- CCC, Hlače- Terranova, Sapun i mlijeko za tijelo - L'Occitane; Kaput- Scotch&Soda Košulja- Desigual; Cipele- CCC, Hlače- Terranova, Sapun i mlijeko za tijelo - L'Occitane; Kaput- Scotch&Soda Foto: Nova Studio

Iako su tamne boje dominirale modnim izričajem Marie Curie, a volimo ih nositi i mi, neutralni tonovi i svjetlije boje sve se češće mogu vidjeti u današnjim odjevnim kombinacijama. Mi smo ovdje naglasak stavili na karirano jer ono je vječan dezen jeseni kojeg rado nosimo kada temperature malo padnu.

Haljina- Scotch&Soda; Kaput- Desigual, Remen- Benneton; Cipele- CCC; Naočale - Optika Anda; Torba- CCC, Naušnice- Zaks Haljina- Scotch&Soda; Kaput- Desigual, Remen- Benneton; Cipele- CCC; Naočale - Optika Anda; Torba- CCC, Naušnice- Zaks Foto: Nova Studio

Maksi haljine ne nose se samo ljeti. One su idealan modni komad i za hladnije doba, a uz cipele na platformu ili pak visoke kožne čizme, dobit ćemo udobnu, šik kombinaciju u kojoj ćemo rado prošetati ulicama našeg grada.

Sve komade iz kombinacija nadahnutih ovom fantastičnom ženom, možete pronaći u Arena Centru gdje se sve trgovine nalaze na jednom mjestu. Marie Curie je ostavila neizbrisiv trag u području znanosti i medicine, a njena otkrića i danas se primjenjuju, posebice u liječenju raka. Kako ulazimo u mjesec borbe protiv raka dojke, svi oboljeli od ove zloćudne bolesti ostat će joj vječno zahvalni na njenom doprinosu u tom segmentu. Posjetite izložbu u Arena Centru i vratite se stoljeće unazad kako biste se inspirirali znanjem, karakterom, utjecajem i stilom junakinja onog, ali i našeg doba.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Arena Centar po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju