Marijini obroci Hrvatska, humanitarna organizacija koja u najsiromašnijim zajednicama svijeta osiguravaju obroke na mjestu obrazovanja, pozivaju vas da se uključite u Virtualni tjedan za Marijine obroke.

Od 25. do 31. svibnja svaki dan na društvenim mrežama prikazivat će se razne aktivnosti u koje se mogu uključiti podupiratelji iz cijele Hrvatske. Tjedan će završiti humanitarnom utrkom u nedjelju 31. svibnja, koju će moći trčati svi koji žele i mogu.

Humanitarna organizacija koja u najsiromašnijim zajednicama svijeta osigurava obroke na mjestu obrazovanja, poziva vas da se uključite u Virtualni tjedan za Marijine obroke

Pronađite 5 kilometara u vašoj blizini, prijavite se na utrku preko linka i donirajte kotizaciju od 55 kuna koja će nahraniti jedno dijete 5 mjeseci svakodnevnim školskim obrokom. Svaki trkač koji se odluči prijaviti na utrku na svoj će e-mail primiti personalizirani startni broj dva dana prije utrke. Trkači mogu isprintati startni broj i slikati se ili snimiti tijekom utrke kako bi sa svima podijelili atmosferu trčanja u svom gradu. Utrka će trajati cijelu nedjelju, a najbolji trkači moći će podijeliti svoj rezultat iz raznih sportskih aplikacija na Facebooku Marijinih obroka i biti nagrađeni.

U ponedjeljak, 25. svibnja, rukometaši rukometnog kluba Zagreb s nama su podijelili sportske savjete kako se najbolje pripremiti za sportsko natjecanje. Danas, u utorak 26. svibnja poznati hrvatski glumac Robert Kurbaša čita ulomke iz knjige osnivača Marijinih obroka Magnusa MacFarlane-Barrowa "Baraka koja ja nahranila milijun djece". U srijedu 27. svibnja novinarka, televizijska i radijska voditeljica Karmela Vukov-Colić uči nas pripremati slatke pohane cvjetove bazge. Četvrtak 28. svibnja dan je za razgovor s volonterima Marijinih obroka iz cijele Hrvatske i za ugodan i opušten razgovor s Magnusom MacFarlane-Barrowom i njegovom suprugom Julie MacFarlane-Barrow.

U petak 29. svibnja pjevamo i sviramo uz Tamburaški kvartet Glazbene škole Valpovo pod vodstvom profesora Hrvoja Nemeca, Antonellu Malis, Marka Kutlića i Antonelu Đinđić. Dan za djecu i crtanje je u subotu 30. svibnja, a virtualni tjedan završava u nedjelju 31. svibnja s humanitarnom utrkom.

Volonterka Vlatka Bakran Burić pomaže beskućnicima - 4 Volonterka Vlatka Bakran Burić: "Beskućnici su ljudi sa snovima i željama, ali puno je predrasuda o njima"

Sve dodatne informacije pratite na Facebook eventu Marijinih obroka ili na web-stranici.

Prosječan trošak prehrane jednog djeteta Marijinim obrocima za cijelu školsku godinu iznosi 132 kune. Akcija osigurava jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja kako bi privukla kronično siromašnu djecu u učionice, gdje dobivaju obrazovanje koje će im u budućnosti biti izlaz iz siromaštva.

Marijini obroci hrane više od 1,6 milijuna gladne djece svakog školskog dana na četiri kontinenta, u zemljama poput Malavija, Liberije, Kenije, Sirije, Zambije, Haitija, Ugande, Južnog Sudana, Tajlanda i Indije.

Modna blogerica i youtuberica Matea Frajsberger posjetila je Udrugu Indigo Bravo, Matea! "Pomoći spasiti nečiji život – ima li bolje plaće na svijetu?"

Istraživanja u Malaviju pokazuju da se u školama gdje se poslužuju Marijini obroci glad smanjuje, broj upisane djece raste, djeca redovitije pohađaju nastavu, broj ispisanih se smanjuje, kao i izostanci, koncentracija na nastavi je poboljšana, rezultati su bolji, roditelji su manje zabrinuti, a djeca su sretnija.

Kampanja Marijinih obroka započela je 2002. godine kad je Magnus McFarlane-Barrow posjetio Malavi u vrijeme velike gladi i tamo upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njezina najstarijeg sina Edwarda koje su njegove ambicije u životu, on je jednostavno odgovorio: "Želio bih imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana ići u školu."

Slika nije dostupna Bravo, Tvrtko i Mislave! Dobitnici nagrade Luka Ritz nam trebaju biti uzor

Marijini obroci obvezuju se potrošiti najmanje 93 posto od svake donacije izravno za humanitarne aktivnosti. To je moguće zato što većinu posla u organizaciji obavlja vojska predanih volontera – uključujući njih više od 80.000 samo u Malaviju.

Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine do danas zahvaljujući podupirateljima iz Hrvatske imaju otvorenih 16 školskih kuhinja u Liberiji, Malaviju, Beninu, Ekvadoru i Zambiji, gdje svakodnevni obrok prima oko 13.000 gladne djece.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju