Maslinovo ulje vrlo je zdravo i uvijek je dobrodošlo u prehrani, a njegov je glavni sastojak mononezasićena oleinska kiselina koja ga čini najzdravijom masnoćom. Ipak, i kod konzumacije maslinova ulja treba biti oprezan, naročito ako želimo smršavjeti.

Maslinovo ulje mnogima je izbor kada žele smršavjeti te njime zamjenjuju druga ulja smatrajući da sadrži manje kalorija. Međutim, riječki kardiolog doc. dr. sc. Alen Ružić, dr. med. koji je u roku od pet godina smršavio 98 kilograma, otkriva kako je vjerovanje da je maslinovo ulje dobro za mršavljenje jedna od najvećih zabluda o prehrani.

Kod konzumacije maslinova ulja treba biti oprezan, naročito ako želimo smršavjeti.

Maslinovo ulje izvrsna je namirnica, najbolja masnoća koju poznajemo, no kao i druge masnoće, vrlo kalorična. Minimalna dnevna količina masnoća je 10 grama (2 čajne žličice), što daje 90 kalorija. Svako tko želi smršavjeti trebao bi se držati ovog pravila, a salate nikako uljiti, govori dr. Ružić, šef Odjela za kardiomiopatiju Kliničkoga bolničkog centra Rijeka, profesor na Medicinskom fakultetu te prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci.

Slika nije dostupna Hibernacijska dijeta: Zašto je dobro pojesti žlicu meda prije spavanja?

Tjestenina sa sirom i rajčicama 5 najvećih neistina o prehrani u koje morate odmah prestati vjerovati

Dakle, maslinovo ulje ne smije se koristiti pretjerano, ali dobra je vijest da za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nisku razinu kolesterola (loših masnoća). Isto tako, maslinovo ulje snažan je antioksidant visoke hranjive vrijednosti na kojem će vam tijelo biti zahvalno. Važno je samo koristiti ga umjereno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju