Jutarnji rituali za mnoge od nas uključuju nekoliko minuta koje posvećujemo samo sebi i toploj šalici kave ili čaja. Iako kava i razne vrste čajeva (bez mlijeka i šećera) mogu imati zdravstvene koristi, jedna je namirnica u posljednje vrijeme zasjela na vrh kada govorimo o zdravim jutarnjim napitcima.

  Galerija PR PR PR +0 PR

Svrstavši se u kategoriju „super hrane“, matcha čaj sve je češće odabir za razbuđivanje početkom ili tijekom dana, a veliku popularnost stekao je zahvaljujući svojim blagotvornim svojstvima. Matcha čaj prirodno je bogat antioksidansima i katehinom te vitaminima A, B6, C i K. U njemu se nalazi i mnogo magnezija, kalcija, željeza, minerala, kalija, fosfora, cinka i bakra. Matcha prah toliko je nutritivan, da samo jedna njegova šalica vrijedi kao u 10 šalica običnog zelenog čaja. Naime, matcha čaj radi se iz matcha praha koji se proizvodi tako da se listići zelenog čaja beru nekoliko tjedana prije klasičnog vremena berbe, isključivo s grmova koji su skriveni od izravne sunčeve svjetlosti. Ovim postupkom se potiče sinteza klorofila i povećava razina aminokiselina, prvenstveno L-teanina. Listići se ubiru isključivo ručno, nakon čega se pare i suše te se na kraju kamenim mlinom melju u fini prah. Osim što sadrži veliku količinu antioksidansa, vitamina i minerala, matcha čaj potiče probavu i metabolizam te pomaže u sagorijevanju kalorija, što ga čini idealnim za detoksifikaciju organizma.

Priredite li si šalicu dmbio matcha japanskog zelenog čaja svako jutro i ako ste u tome uporni, uskoro ćete osjetiti dobrobiti za zdravlje poput boljeg raspoloženja i bolje koncentracije. Osim dmbio matcha japanskog zelenog čaja koji se odlikuje kombinacijom fino gorkastog okusa, za ukusnu alternativu čaju ili kavi u dm-u možete potražiti i dmBio matcha latte te uživati u senzualnom spoju tradicionalnog japanskog matcha praha i kremastog mliječnog napitka na bazi čaja.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju