Statističar je izračunao "preciznu formulu" za predviđanje koliko će djeci trebati da 'pošize' u automobilu tijekom duge vožnje.

Po dr. Jamesu Hindu, sa Sveučilišta Trent u Nottinghamu, formula koja glasi T = 70 + 0.5E + 15F - 10S ključ je koji roditelji mogu primijeniti kako bi izračunali vjerojatnost izljeva dječjeg bijesa na stražnjem sjedalu automobila.

Istraživanje, koje se temelji na odgovorima 2000 roditelja, pokazalo je da vrijeme (T) koje će tipičnom djetetu trebati da ludovati za duge vožnje autom iznosi 70 minuta.

Izgledi za to smanjuju se svakom minutom tijekom koje se dijete zabavlja (E), dok će hrana (F) omogućiti roditeljima da odgode divljanje za 15 minuta.

Vožnja više djece (S) u automobilu, međutim, skraćuje vrijeme za početak ispada za 10 minuta.

Za pitanje "Kad ćemo stići?" prosječnom će djetetu trebati 32 minute nakon početka vožnje. I tako još barem četiri puta tijekom putovanja.

Istraživanje je pokazalo da je dosada glavni uzrok dječjeg nemira, po iskustvu 68 posto roditelja, a slijede predugo putovanje (62 posto) i glad (57 posto).

Ako imate samo jedno dijete i uspijevate ga zabaviti i povremeno podmititi hranom, mogli biste dobiti dva sata vožnje bez divljanja. rekao je dr. Hind, koji radi na Fakultetu za znanost i tehnologiju. 

Nažalost, dvoje djece bez zabave i grickalica može izazvati kaos već za 40 minuta.

Grickalice su važne, ali postoji granica do koje mjere mogu pomoći, pa ih dozirajte na maksimalno dva puta u sat vremena.

Zabava je ključna, ali čak i to ne uspijeva kod jako dugih putovanja.

Djeca u autu 5 savjeta kako zabaviti dijete tijekom putovanja na more

Stanke u vožnji kako bi 'resetirali vrijeme' važne su da bi se spriječilo divljanje, ali i da vas vožnja ne umori, zaključio je Hind.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju