Da je drvo uvijek u modi, dokazuje Zagrepčanka Maja Durlen koja izrađuje drvene mašne od hrastovine stare više od 30 godina. Njezini proizvodi rađeni su ručno, poštujući materijal i prirodu

Nakon 10 godina iskustva na poslovima voditelja projekata u marketinškim i oglašivačkim agencijama Maja Durlen odlučila je okrenuti novu stranicu u životu. Ljubav prema stvaranju i kreiranju nečega novoga oduvijek je postojala, ali tek nakon zasićenja rada pod neonskim lampama Maja je počela više cijeniti druge stvari u životu, svoje vrijeme i slobodu.

Još kao dijete sam u tatinoj tiskari obožavala izrađivati svoje “posebne igračke” od restlova papira i još uvijek pamtim taj osjećaj sreće kada bih od "ničega" sama stvorila "nešto“. Najsretnija sam kad s nekog izleta ili putovanja dođem doma s genijalnim komadima odbačenih naplavina, grana, panjeva ili kamenja.

Fascinacija prirodom i njezinim resursima tek je početak priče. Nakon što je u njezin život, slučajno ili ne, ušetao "gospodin Savršeni", Maja je dobila dodatni poticaj za izradu malih unikatnih djela. Zajedno su provodili sate i sate u radioni, a Maja je radila ono što je ispunjava i čini sretnom.

Zaljubila sam se. Pronašla sam osobu koja je ista ja, s nevjerojatnom potrebom za izražavanjem na kreativan način. Gledajući ga kako se u svoje slobodno vrijeme transformira u svestranog umjetnika koji apsolutno sam napravi sve što zamisli, definitivno mogu zaključiti da je on bio moj poticaj. Malo-pomalo učio me raditi s različitim vrstama materijala i, što je najvažnije, naučio me strpljenju i pedantnosti u svim procesima izrade.

Nakon izrade raznih lampi, svijećnjaka i drugih artikala usavršila je izradu mašni i pokazala ih najbližima. Oduševljenje i podrška prijatelja nisu izostali pa je o mašnama počela razmišljati kao o malom projektu. Tako se rodio brend Maya loves Mr Bowtie, znak stvarne ljubavi. Budući da su žene u 17.stoljeću mašne odnosno kravate poklanjale svojim zaručnicima u znak ljubavi i vjernosti, Majin izbor imena posve je logičan.

Drvene mašne Maya loves Mr Bowtie su drukčije od ostalih jer su hrvatski proizvod koji je 100 posto ručni rad. Izrađuje se bez upotrebe strojeva te se čak i bruse ručno.

100 POSTO RUČNI RAD

Njezine mašne koje podižu cijeli stil i imidž odavno su prešle okvire samo modnog detalja. Maja ih doživljava, kako kaže, kao final touch i kreativan su odgovor u dekoraciji prostora.

Mogu poslužiti i kao ukras za božićnu jelku te kao raznorazne dekoracije za stan. Prva mašna koju je izradila nastala je od cjepanice za ogrjev od drveta starog preko 100 godina, od kojeg je, otkriva Maja, početkom prošlog stoljeća sagrađen kokošinjac.

Bilo mi je žao baciti ga u vatru da izgori, a kad se uklonila velika većina oštećenih dijelova, ostala je mala, tanka “šnita” – idealna za oblik mašne. Između ostalog, volim drvo jer svaki komad ima neku svoju posebnost, izgled i priču.

Mašne izrađuje od hrastovine koja je sušena više od 30 godina na obiteljskom tavanu, ali ima i onih koje su nastale od odbačenih grana borovine s hrvatskih plaža. U izradi nastoji koristiti tipične hrvatske vrste budući da su mašne same po sebi suvenir koji simbolizira Hrvatsku. Zanimljivo je i kako sam kupac može sudjelovati u kreiranju mašne iz svojih osobnih i sentimentalnih razloga. Potrebno je samo da donese svoj komad drveta i mašna može ostati vječna uspomenu.

Drvene mašne Maya loves Mr Bowtie drukčije su od ostalih jer su hrvatski proizvod koji je 100 posto ručni rad. Izrađuje se bez upotrebe strojeva te se čak i bruse ručno. Cjelokupni proces dosta je zahtjevan jer je potrebna koncentracija i vješte ruke.

Ako napravim samo jednu malu grešku, mašnu mogu baciti jer "nije dovoljno savršena". Postoji tri razine procesa. Prvo je obrada koja po potrebi uključuje i paljenje drveta, zaštitu i poliranje, potom izrada i šivanje trake te priprema ambalaže, melema za održavanje drveta, etikete.

2U1 KOLEKCIJA

U ruke kupca gotova i zapakirana 2u1 mašna može stići najranije za 5 do 6 sati. Mogu se nositi na dvije strane, a budući da ih želi približiti što većoj skupini potencijalnih ljubitelja drvenih mašni, izrađuje ih u nekoliko varijanti.

Iz tog su razloga u ponudi mašne od drveta prirodne boje s vidljivim godovima, ali i od paljenog drveta, dodatno četkanog kako bi se naglasila tekstura. Kolekcija se sastoji od muške linije Mr Bowtie (koje mogu nositi i žene), ženske Mrs Bowtie i Mr Cro, linije s izvornim hrvatskim motivima.

Na tržište će uskoro stići i 3u1, ženska linija Miss Bowtie koja će se moći nositi kao narukvica, traka za kosu ili ogrlica/choker te kolekcija za kućne ljubimce.

Mašne su prikladne za sve dobne skupine i odličan su poklon za razne prigode. Na tržište će uskoro stići i 3u1 ženska linija Miss Bowtie. Riječ je o zanimljivoj i unikatnoj kolekciji koja će se moći nositi kao narukvica, traka za kosu ili ogrlica/choker te kolekcija za kućne ljubimce. Zaposlena Maja trenutno radi na dječjoj liniji mašnica Maya loves Mr Bowtie Junior.

Nisu samo mašne unikatne i savršeno izrađene do najsitnijih detalja. Posebna pozornost posvećena je i ambalaži u koju su mašne pakirane.

DOMAĆE I INOZEMNO TRŽIŠTE

Kutije su također ručni rad Kartonaže Hudetz, najstarijeg zagrebačkog obrta te vrste s tradicijom dugom stoljeće i pol, nagrađenog za očuvanu tradiciju obiteljskog obrtništva. Posebne kutije odnose se na VIP pakiranje koje su također u potpunosti ručni unikatni rad.

Uz svaku mašnu u paketu dolazi i domaći melem od pčelinjeg voska i maslinovog ulja. Vlasnik mašne uz pomoć njega može dodatno zaštiti svoj (modni) ukras, istaknuti sjaj, boju i teksturu.

Mašnice se mogu kupiti preko Maya loves Bowtie Facebook stranice te u Kavalir shopu i PMS galerijskom prostoru u Zagrebu.

Uskoro će biti dostupne u čak dvije galerije u Njemačkoj. Odnedavno su u prodaji i na stranici Etsy, a cijena je, kaže Maja, za inozemno tržište nešto veća.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju