Med je tisućama godinama poznat po svojem antibakterijskom i zacjeljujućem djelovanjima, prirodno održavajući zdravlje i imunitet cijelog organizma. Ipak, neke vrste meda, dobivene od posebnih biljki, učinkovitije su od drugih, a med manuka koji potječe od istoimene biljke s Novog Zelanda, ima najjače protuupalno djelovanje te pomaže pri liječenju raznih vrsta bakterija otpornih na antibiotike. No važno je znati da nije svaki manuka med ljekovit već samo onaj s oznakom UMF

Med manuka već mnogo godina sastavni je dio prehrane novozelandskih domorodaca Maora koji su jako dobro upoznati s ljekovitim moćima ove vrste meda. A dobar glas o manuka medu širi se i svijetom pa tako i sve više ljudi u Hrvatskoj otkriva što sve može napraviti za njihovo zdravlje.

Neke vrste meda učinkovitije su od drugih, a med manuka koji potječe od istoimene biljke s Novog Zelanda, ima najjače protuupalno djelovanje te pomaže pri liječenju raznih vrsta bakterija otpornih na antibiotike

Naime, manuka med je vrsta meda s najjačim antibakterijskim i protuupalnim djelovanjem te čak može pomoći u liječenju raznih vrsta bakterija otpornih na antibiotike koje obično inficiraju rane, uključujući i "superbakteriju" MRSU, a također je čini osjetljivijom na neke antibiotike.

No, nije svaki manuka med ljekovit, već samo onaj koji ima oznaku UMF koji se koristi u svrhu terapijskog liječenja raznih zdravstvenih problema.

UMF je kratica za Unique Manuka Factor, zaštićeni znak kvalitete i terapijskog djelovanja UMF Honey Association-a i mogu ga koristiti samo oni proizvođači manuka meda koji zadovoljavaju najviše i najstrože kriterije kvalitete i izvrsnosti, te se njihov med podvrgava znanstvenim istraživanjima i mjerenjima.

UMF Manuka med može se koristiti kao dodatak uz medicinsku, i od strane liječnika propisanu terapiju, pri liječenju raznih vrsta bakterija koje obično inficiraju rane, objašnjava Jelena Lukić, direktorica  splitske tvrtke koja je ekskluzivni uvoznik i distributeri UMF Manuka meda. Uz to, što je zapravo najvažnije, oznaka UMF garantira minimalan udio MGO-a, jedne od djelatnih tvari zaslužnih za njegovo blagotvorno djelovanje na ljudski organizam.


Kako manuka med djeluje?
Ova cvjetna dragocjenost, koja nastaje iz cvjetova drva Manuka koje raste nekultivirano na širim područjima Novog Zelanda, sadržava mnoge blagotvorne kemijske spojeve, uključujući organske kiseline,minerale u tragovima, protumikrobne spojeve, vitamin C, A i beta–karoten, kao i sve vitamine B-skupine.

Manuka med je vrsta meda s najjačim antibakterijskim i protuupalnim djelovanjem

Lepeza djelovanja manuka meda vrlo je široka, od želje da samo želite ojačati ili održavati imunitet do kroničnih bolesti pa ga je tako dobro uzimati kod:

- upale grla, uha, sinusa;
- prehlade;
- rana i ulkusa na koži
- opeklina
- bolova i upalnih procesa u želucu;
- refluksa
- afta u ustima
- probavnih i drugih gastrointestinalnih poremećaja
- kroničnog bronhitisa
- bronhijalne astme
- rinitis;
- sinusitisa
- atopijskog i ostalih vrsta dermatitisa
- psorijaze

Najbolje je uzimati jednu do tri čajne žlice meda manuka dnevno, ovisno o potrebi, a ukoliko se koristi na koži postupak je sljedeći: zahvaćeno mjesto treba očistiti, nanijeti tanki sloj manuka meda i previti sterilnom gazom. Postupak treba ponavljati svakih 24 sata, savjetuje Jelena te dodaje kako manuka med, kao ni bilo koji drugi med, ne smiju koristiti mala djeca prije navršenih 12 mjeseci starosti, zbog bojazni od mogućeg botulizma te osobe koje su alergične na pčelinje proizvode, iako su takve alergije vrlo rijetke.

UMF Manuka med potpuno je prirodan i nema straha od bilo kakvih nuspojava, ističe Jelena Lukić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju