Međunarodni dan crvenih pandi obilježit će se u nedjelju 8. studenog u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Edukativni program posjetitelje očekuje od 11 do 15 sati.

Trenutačno u Zoološkom vrtu grada Zagreba mirno žive dvije crvene pande - osmogodišnji Popi i dvije godine mlađa Ema. Potomci su im se rasuli po svijetu. Prvorođenac Grga živi u Irskoj, prošle godine U Rumunjskoj je rođen Dudek, a njegova sestra blizanka Regica u Češkoj.

Kako ih Zagrepčani prate od rođenja, crvene su im pandice prirasle srcu, no životinje su u bijeli svijet otišle zbog važnog razloga. Uključene su u uzgojni program Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija, pa je važno da žive s partnerom s kojim će moći imati potomstvo.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba žive dvije crvene pande - osmogodišnji Popi i dvije godine mlađa Ema - 3
U Zoološkom vrtu grada Zagreba žive dvije crvene pande - osmogodišnji Popi i dvije godine mlađa Ema (Foto: PR)

Kako funkcionira Europski program za ugrožene vrste (EEP), kako surađuju zoološki vrtovi na očuvanju crvenih pandi te zašto je ta životinjska vrsta ugrožena, građani će u nedjelju moći doznati u edukativnom kutku s nazivom Sačuvajmo crvene pande.

U drugom kutku kojem je dano ime Upoznajmo crvene pande, edukatori će govoriti o karakteristikama crvenih pandi, njihovu životu u prirodi te razlikama i sličnostima crvenih s velikim crno-bijelim pandama.

Izvedba edukativnog programa usklađena je s mjerama i preporukama epidemiologa.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba žive dvije crvene pande - osmogodišnji Popi i dvije godine mlađa Ema - 1
Crvene pande ugrožena su vrsta (Foto: PR)