Povodom međunarodnog dana žena zagrebačko kino Tuškanac u ponedjeljak prikazuje dva filma, "Prijateljice" (1978) Claudije Weill i "Moja blistava karijera" (1979) Gillian Armstrong. Ulaz za žene je besplatan.

Prvi na programu bit će "Moja blistava karijera" (1979), djelo kojim je Gillian Armstrong s 29 godina debitirala kao redateljica dugometražnog igranog filma istoimenom adaptacijom romana australske spisateljice i feministice Miles Franklin, izvorno objavljenog 1901.

Film je postigao velik uspjeh ne samo u domovini, nego i na međunarodnoj sceni te se tako pridružio svjetskom uspjehu australske kinematografije 1970-ih i ranih 1980-ih, valu koji su predvodili Peter Weir i George Miller.

Slika nije dostupna Na Dan žena svim posjetiteljicama besplatan ulaz u zagrebački zoološki vrt

Knjige za dan žena - 2 Pet knjiga koje će svakoj ženi pokazati da je jača nego što misli

Redateljica Gillian Armstrong izjavila je da je željela poručiti kako je junakinja filma "potpuna žena koja može razviti svoje talente i imati karijeru", te je dodala "nisam željela ojačati stare stereotipe po kojima žena koja izabere karijeru čini to samo zato što ne može imati muškarca". Glumici Judy Davis bila je to tek druga filmska uloga i prva glavna.

Slijede "Prijateljice" (1978), dugometražni igrani debi redateljice Claudije Weill, isprva zamišljen kao 30-minutni film. Weill je odlučila proširiti dijelom autobiografski temeljenu priču koju je napisala sa scenaristicom Vicki Polon, da bi to potom postao prvi američki nezavisni dugometražni igrani film financiran novcem iz javnih fondova.

"Prijateljice" su s uspjehom prikazane na filmskim festivalima (premijera u Rotterdamu, potom u Cannesu; nagrada za najbolju glumicu u Locarnu, nagrada publike u Torontu).

Kritike filma bile su i više nego povoljne, a najveće komplimente uputio je Stanley Kubrick koji je izjavio: "Mislim da je taj film jedan od vrlo rijetkih američkih filmova koje bih usporedio s ozbiljnim, inteligentnim, osjetljivim pisanjem i stvaranjem filmova koje pronalazite kod najboljih europskih redatelja."

Raspored prikazivanja:

19:00
- Moja blistava karijera / My Brilliant Career (Gillian Armstrong, 1979), 100'

21:00
- Prijateljice / Girlfriends (Claudia Weill, 1978), 88'

Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove.

Ulaz na program Fokus: Međunarodni dan žena je za žene besplatan. Cijena ulaznice za ostale je 25 kuna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju