Kineskoj leopardici i ženki dvoprstog ljenivca godi život u Hrvatskoj. Obje su u svoje nastambe u Zoološkom vrtu grada Zagreba uselile prošle godine. Ženka ljenivca Matilda došla je iz Mađarske, a leopardica Odilia iz Austrije.

Na novoj adresi započele su život sa svojim partnerima Enniom i Tadzikom. Objema se svidio spoj na slijepo, tj. partneri koji su im izabrani u sklopu uzgojnog programa Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija. Zahvaljujući skladnom ljubavnom životu i kvalitetnoj brizi ljudi za njih Matilda i Odilia dobro su raspoložene i odlično izgledaju.

Posjetiteljice na Dan žena, u ponedjeljak 8. ožujka, imaju slobodan ulaz u Zoološki vrt grada Zagreba. To vrijedi za žene svih dobi.

Kineski leopardi jedna su od ugroženih podvrsta leoparda koji nastanjuje središnju i sjeveroistočnu Kinu. U prirodi ima svega nekoliko stotina jedinki, no zbog fragmentiranog staništa žive u malim izoliranim skupinama. Čudesne su to velike mačke. U kratkom trku kada hvataju plijen, mogu postići brzinu od 60 km/h. U visinu mogu skočiti tri, a u daljinu čak šest metara.

Dvoprsti ljenjivci sve gledaju svisoka. Većinu života provode viseći naglavačke s grana drveća u tropskim kišnim šumama Srednje Amerike i sjevernog dijela Južne Amerike. U prirodi im alge prekrivaju dlaku što im pomaže u kamuflaži, no Matilda nema potrebu za tim. Čista je i uredna.

Slika nije dostupna Matilda i Ennio: Novi ljubavni par luckastih ljenjivaca stigao u Zoo Zagreb

Zahvaljujući zatopljenju na otvoreno u svojoj nastambi posljednjih dana sve češće izlaze prerijski psi, šarmantni mali sisavci podrijetlom s travnjaka Sjeverne Amerike. Zimu provode u podzemnim hodnicima koje sami iskopaju. Tamo spavaju, razmnožavaju se i čuvaju hranu. Labirint tih hodnika naziva se gradom. On je podijeljen na susjedstva. Ženka ostaje u susjedstvu gdje je rođena, a mužjaci tumaraju cijelim gradom.

Neobičan muško-ženski odnos karakterističan je za merkate. Udvaranje ženki za mužjaka znači i fizički sukob s njom. Te životinje dolaze s juga Afrike. Kao i prerijskim psima, za život im je važan splet hodnika pod zemljom. Žive u skupinama koje se nazivaju bandama, a u skupini je jedan merkat zadužen za stražarenje i dojavu opasnosti. Razmnožava se samo glavna ženka, a ostali članovi skupine pomažu joj othraniti mladunce.

Slika nije dostupna O bebama lemura iz zagrebačkog ZOO vrta priča cijela Europa

I žako, jedna od najpoznatijih papiga iz Afrike, snažno je vezana uz obitelj. Jedno stablo zauzima jedna obitelj. Za razliku od drugih papiga, Žako se ne voli miješati s drugim vrstama ptica. Istraživanja su otkrila da je žako jedna od najinteligentnijih vrsta životinja na svijetu. Budući da se s pripadnikom drugog spola spajaju za cijeli život, te papige s velikom pozornošću biraju partnera. Mužjaci se udvaraju ženkama tako što im donose hranu, a nakon toga se zajedno glasaju. Tijekom sezone gniježđenja mužjak čuva stražu dok ženka spava.

Vjernost krasi i krunate ždralove. Udvaranje podrazumijeva ples koji uključuje poskakivanje, spuštanje glave i širenje krila. Mužjak i ženka zajedno grade gnijezdo, inkubiraju jaja i brinu se o mladuncima. Vezu održavaju međusobno si kljunovima uređujući perje. Vrsta nastanjuje travnjake istočne i južne Afrike u blizini vode, a uvijek je tu i poneko stablo na kojem se krunati ždralovi odmaraju i noće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju