Morske radosti kupačima može pokvariti susret s nedobrodošlim gostom - meduzom. Svojim žarnicama, odnosno lovkama ovo morsko biće nanosi opekline na koži koje treba pažljivo tretirati. Poznato je da ih urin ublažava, ali ako vam se terapija mokrenjem ne čini kao najbolje rješenje evo kako si možete pomoći opeče li vas meduza

Meduze su zapravo morfološki oblik unutar dva razreda žarnjaka, režnjaka i obrubnjaka. Meduzama se, dakle, naziva samo jedan životni stadij tih životinja.

Meduzu u vodi nije lako primijetiti zbog čega se neprimjetno može prikrasti žrtvi i priljubiti uz njenu kožu svoje žarnice. Simptomi meduzina 'poljupca' su iznenadna bol, osjećaj žarenja na koži, oticanje, crvenilo te svrbež koji može potrajati duže od tjedan dana.

Opeklinu ne trljajte ručnikom ili pijeskom jer će se tada stanje samo pogoršati. Također, žarnice nikad ne pokušavajte maknuti s kože prstima

Mokrenjem na opečeno mjesto simptomi se mogu ublažiti, ali nekim ljudima nelagodno je primijeniti tu prvu pomoć. No zato postoje i drugi načini kako si možete pomoći.

Evo kako postupiti opeče li vas meduza:

1. Što prije izađite iz vode i morskom vodom ili slanom fiziološkom otopinom uklonite žarnice koje su ostale na koži. Nikako ne ispirite slatkom vodom jer će ona samo pogoršati simptome.

2. Imate li pri ruci kockice leda zamotajte ih u krpu ili ručnik i držite na opeklini oko 15 minuta kako bi se smanjilo naticanje. Hladne obloge preporuča se stavljati prvi dan pri čemu je potrebno i zaštititi to mjesto od sunca.

3. Opeklinu nježno namažite kremom koja sadrži antihistaminik ili analgetik. Opeklinu možete umiriti i alkoholnim octom.

Oprez!: Opeklinu ne trljajte ručnikom ili pijeskom jer će se tada stanje samo pogoršati. Također, žarnice nikad ne pokušavajte maknuti s kože prstima. U slučaju da se ispiranjem nisu uklonile, treba ih posipati pijeskom te sastrugati nekim oštrim predmetom, osobnom ili kreditnom karticom ili nožićem.

Simptomi obično popuste nakon nekoliko sati, ali ako opeklina izazove alergijsku reakciju ili osoba ima neku bolest zbog koje opeklina burnije reagira potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju