Neke ženu mogu dobiti i do dva kilograma tijekom menstruacije, no, srećom, veći dio tih kilograma nestane sa završetkom mjesečnice. Donosimo pet načina na koje se menstruacija može igrati s kilogramima.

 

1. Zadržavanje tekućine u tijelu

Ženski spolni hormon estrogen postiže najvišu razinu pred kraj menstrualnog ciklusa, netom prije početka menstruacije.

Visoka razina estrogena može uzrokovati zadržavanje tekućine u tijelu, zbog čega dolazi do nadutosti te veće brojke na vagi. Dobra je vijest da razina estrogena padne kada počne menstrualno krvarenje.

Neke ženu mogu dobiti i do 2 kilograma tijekom menstruacije, no srećom veći dio tih kilograma nestane s krajem mjesečnice

2. Progesteron se igra s vama

Uz estrogen, drugi hormon koji vas može "zezati" jest progesteron. Razina progesterona poraste u drugoj polovici menstrualnog ciklusa, što uzrokuje zadržavanje vode, osjetljivost grudi i dobivanje na težini zbog vode koja se zadržala u organizmu.

Kod nekih žena grudi mogu narasti čak za jedan broj. Zbog "navale" progesterona tijelo izvlači tekućinu iz krvnih žila te je prenosi u tkivo, a to se, prema jednoj teoriji, događa zato što se tijelo priprema za oplodnju. Ako do oplodnje, odnosno trudnoće ne dođe, razina progesterona pada i tijelo se s prestankom menstruacije vraća u prijašnje stanje.

3. Žudite za kaloričnijom hranom

Pogađat ćemo pa reći da tijekom menstruacije ne žudite za brokulom, već za slanim i slatkim. Nažalost, upravo biste takvu hranu trebali izbjegavati tih dana u mjesecu. Naime, grickalice i jednostavni ugljikohidrati, poput slatkiša, dodatno pospješuju zadržavanje tekućine.

4. Kilogrami se mogu zadržati i nakon mjesečnice

Pretjerate li s kaloričnom hranom, moguće da će se koji kilogram viška zadržati i nakon što menstruacija završi. Kako biste umanjili 'štetu' pazite da tih dana u mjesecu unosite dovoljno tekućine, jedete nemasne bjelančevine poput grčkog jogurta, te da jedete razumno.

5. Preskačete tjelovježbu

Tijekom mjesečnice možete se osjećati naduto, umorno i lijeno, i to je potpuno razumljivo. Vježbanje vam je možda zadnje na pameti, ali kretanje i znojenje tih dana u mjesecu, kao i inače, zapravo pomažu da se osjećamo bolje.

Znojenjem se izbacuje višak vode, a hormon endorfin, koji se pojačano luči kada se bavimo fizičkom aktivnošću, olakšat će grčeve. Ipak, ako se ne osjećate sposobni za tjelovježbu, ne morate zbog toga osjećati grižnju savjesti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju