Neke ženu mogu dobiti i do dva kilograma tijekom menstruacije, no srećom veći dio tih kilograma nestane sa završetkom mjesečnice. Donosimo 5 načina na koje se menstruacija može igrati s kilogramima.

 

1. Zadržavanje tekućinu u tijelu
Ženski spolni hormon estrogen postiže najvišu razinu pred kraj menstrualnog ciklusa, netom prije početka menstruacije.

Visoka razina estrogena može uzrokovati zadržavanje tekućine u tijelu, zbog čega dolazi do nadutosti te veće brojke na vagi. Dobra je vijest da razina estrogena padne kada počne menstrualno krvarenje.

Neke ženu mogu dobiti i do 2 kilograma tijekom menstruacije, no srećom veći dio tih kilograma nestane s krajem mjesečnice

2. Progesteron se "igra" s vama
Uz estrogen, drugi hormon koji vas može "zezati" jest progesteron. Razina progesterona poraste u drugoj polovici menstrualnog ciklusa, što uzrokuje zadržavanje vode, osjetljivost grudi i dobivanje na težini zbog vode koja se zadržala u organizmu.

Kod nekih žena grudi mogu narasti čak za jedan broj. Zbog "navale" progesterona tijelo izvlači tekućinu iz krvnih žila te je prenosi u tkivo, a to se, prema jednoj teoriji, događa zato što se tijelo priprema za oplodnju. Ako do oplodnje, odnosno trudnoće ne dođe, razina progesterona pada i tijelo se s prestankom menstruacije vraća u prijašnje stanje.

3. Žudite za kaloričnijom hranom
Pogađat ćemo pa reći da tijekom menstruacije ne žudite za brokulom, već za slanim i slatkim. Nažalost, upravo biste takvu hranu trebali izbjegavati tih dana u mjesecu. Naime, grickalice i jednostavni ugljikohidrati, poput slatkiša, dodatno pospješuju zadržavanje tekućine.

Otkrivamo i 7 kaloričnih namirnica koje možete jesti svaki dan.

4. Kilogrami se mogu zadržati i nakon mjesečnice
Pretjerate li s kaloričnom hranom, moguće da će se koji kilogram viška zadržati i nakon što menstruacija završi. Kako biste umanjili 'štetu' pazite da tih dana u mjesecu unosite dovoljno tekućine, jedete nemasne bjelančevine poput grčkog jogurta, te da jedete razumno.

Donosimo i 7 istina koje prva menstruacija otkriva o vašem zdravlju u budućnosti.

5. Preskačete tjelovježbu
Tijekom mjesečnice možete se osjećati naduto, umorno i lijeno, i to je potpuno razumljivo. Vježbanje vam je možda zadnje na pameti, ali kretanje i znojenje tih dana u mjesecu, kao i inače, zapravo pomažu da se osjećamo bolje.

Znojenjem se izbacuje višak vode, a hormon endorfin, koji se pojačano luči kada se bavimo fizičkom aktivnošću, olakšat će grčeve. Ipak, ako se ne osjećate sposobni za tjelovježbu, ne morate zbog toga osjećati grižnju savjesti.