Nepresušan izvor pozitivne energije Mia Kovačić pronašla je prošlog ljeta. Mačak Spock osvojio ju je nevinim pogledom i velikim ušima po kojima je i dobio ime. Danas je ona istinski mačkoljubac i to pokušava prenijeti na sve oko sebe.

Mačak Spock ponosni je dio obitelji Kovačić. Nakon što je spašen iz zagrebačke poplave, osvojio je srce lijepe voditeljice te je ona ubrzo nakon toga postala mačkoljubac. Nisam ni znala da sam mačkoljubac dok se on nije pojavio. Kad neko vrijeme provedeš sa životinjom, ne bi je više nikad dao, objasnila je Mia i dodala kako je udomljavanje životinja nešto posebno: To je nekakva dobra energija i dobra karma kad spasiš životinju, mislim da ti se to uvijek vrati.

Za Spocka Mia kaže da se voli maziti točno i isključivo kad on to želi. No najpoznatiji je po tome da joj svakodnevno priređuje spačke. Spock je jako zaigran. Svaki dan on mora nešto zeznuti, napraviti neku spačku i uvijek je to povezano s papirom, jako ga voli. Dakle, je li to jesti papir, trgati neke vrećice, ulaziti u njih ili natezati okolo nešto. Uvijek nešto mora srušiti, negdje se mora zavući i jako je on svjestan da napravi glupost, ali te gleda pa ti je sve nešto milo i ne možeš mu zamjeriti, opisuje Mia sa smiješkom.

Upravo joj ti mali trenutci čine život zabavnijim. No Spock je tu, kako kaže, i kad treba utjehu. Sve životinje, a posebno mačke, imaju tu neku određenu toplinu. Kad ja njega držim na sebi, kao da sam se priključila na izvor nečeg toplog, mekanog, pozitivnog. Ja nikad nisam loše volje kad je on blizu mene. Mačke vole svojim vlasnicima dati neku utjehu. On je kao mali topli termofor, objašnjava.

Najmanje što može učiniti za njega kao zahvalu jest, kako kaže, osigurati mu kvalitetan život. Prvi korak u tome bila je sterilizacija. Ovako kad je on steriliziran, osjetim da je njemu bolje. Mislim da je to dobro za mačke, da im se produlji život i da su na taj način zdravije. Smanjili smo mu rizik od bilo kakvih karcinoma. Ja sam ga na vrijeme sterilizirala, pa nema ni obilježavanja teritorija. Tako da smo mi sad dosta sretni i fino papamo, kazala je Mia te dodala da je nakon operacije Spocku promijenila i prehranu: Sad kad smo sterilizirani, imamo posebnu prehranu, to je specijalizirani proizvod za sterilizirane mačke PRO PLAN. Točno zna u koje je doba dana dobiva i već te zapravo moli, dođe do tebe, pa ti se plete oko noge, pa te gurka šapicom. On je baš jedna mustra koja zna da kad je tako nježan i mazan, dobije odmah svoju hranu, a i stvarno to s guštom pojede.

Da je Spock zdrav, ističe Mia, vidi se i na njegovoj dlaci: Njegovo krzno je sjajno, lijepo i jednostavno se na mačku vidi kad je zdrav. Ta hrana zadovoljava sve njegove prehrambene potrebe, a ujedno i štiti njegov mokraćni sustav i bubrege, a zapravo se smanjuje rizik da će se on ikada udebljati. On je jedna velika sretna maca sa savršenim proporcijama i neka tako ostane, ali prije svega da je ovako zdrav.

Kako bi i ostale mačke živjele kvalitetno, Mia je uz brojne poznate mačkoljupce odlučila podržati edukativnu kampanju ''Dom je tamo gdje je mačka'', kojom Purina podiže svijest javnosti o dobrobitima sterilizacije mačaka. Toj su se kampanji sada pridružile i udruge koje napuštene mačke i mačiće spašavaju godinama.

Za vanjske mačke sterilizacija je izuzetno bitna zato što neće biti toliko teritorijalne, i neće imati potrebe toliko se međusobno šorati, a svi znamo da postoje određene mačje bolesti koje se prenose upravo putem izlučevina, bilo da je to slina ili krv. Znači, mi sterilizacijom mačaka sprječavamo određene mačje bolesti. Ne direktno, ali indirektno da, objasnila je Dora Perši iz udruge Indigo.

Udomljavanje životinja odluka je koja se mora donijeti racionalno, ali ljubav koja nakon toga slijedi sve je samo ne racionalna. Odlučite li svoje klupko sreće nabaviti iz neke od udruga partnera, Purina će osim besplatne sterilizacije osigurati i početni paket specijalizirane hrane PRO PLAN Sterilized.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Purina po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju