Prije pet mjeseci Mia je pronašla mačka u nevolji i odlučila mu pružiti pomoć. Ubrzo je taj mačak dobio ime Spock, a simpatična voditeljica postala je vlasnica kućnog ljubimca.

Galerija Mia Kovačić i njezin mačak Spock Mia Kovačić spasila i udomila Spocka Spock kod veterinara +3 Veterinarka Ivana Ljolje

''Ovaj ljepotanović spašen je u zagrebačkoj poplavi koja je bila ovo ljeto, ona velika, jako ružna'', prisjeća se Mia Kovačić. Tada plah i uplašen mačić, danas je snažan i razigran mačak koji Miji uljepšava svaki dan.

Poznato je da kućni ljubimci unose mnogo veselja u naš život, no zajedno s njima dolazi i velika odgovornost jer osim što zahtijevaju mnogo pažnje, tu su i brojna zdravstvena pitanja kojima se vlasnici moraju baviti, a jedno od njih je i pitanje kastracije.

Svega 33 % Hrvata sterilizira svoju mačku koja živi s njima u kućanstvu, što je upola manja brojka u odnosu na ostatak Europljana koji to rade u 73 % slučajeva, pokazalo je to istraživanje koje je u travnju provela Purina.

''Nekako je uvriježeno da se kod ženskih životinja naziva sterilizacija, a kod muških kastracija, no to je apsolutno pogrešno. To su dva različita postupka, a veterinari uglavnom preporučuju i rade kastraciju. Isto tako, traume su puno češće kod mačaka koje nisu kastrirane, više lutaju, ali ne samo to. Tu su i zarazne bolesti koje se lako šire prilikom tučnjava i parenja, a velik dio mačjih zaraznih bolesti je neizlječiv'', objašnjava veterinarka Ivana Ljolje.

Mia Kovačić spasila i udomila Spocka Mia Kovačić spasila i udomila Spocka (Foto: Nova TV)

Je li bolno, koliko traje oporavak i što nakon kastracije?

Kao nova vlasnica kućnog ljubimca, Mia se suočila s pitanjima koja muče većinu vlasnika: ''Zanimaju me pitanja poput je li bolno, koliko traje oporavak i zapravo nekakvi posebni uvjeti nakon kastracije u vezi s hranom. Najbitnije mi je da on nakon samog zahvata bude zdrav, sretan i poletan kakav jest.''

Kao odgovorna vlasnica Mia se u konačnici odlučila konzultirati s veterinarkom koja ju je uvjerila da razloga za brigu nema jer je kastracija rutinski zahvat kojim se mačkama pomaže da budu zadovoljnije u svojoj okolini, a oporavak je relativno brz.

''Oni su taj dan smušeni, zbunjeni, ali većina mačaka kad dođe kući već jede, igra se, radi sve normalno, samo su malo usporenije'', objašnjava veterinarka te napominje da je kastraciju najbolje učiniti prije prvog tjeranja. Dakle, ženke od petog mjeseca starosti, a mužjake od devetog.

Što se tiče posebnih uvjeta nakon kastracije, neke je stvari ipak potrebno promijeniti, a to je prehrana kućnog ljubimca. Nakon zahvata mačkama je potrebno ponuditi što bolju prehranu jer su sterilizirane mačke izložene povećanom riziku od debljanja. Rješenje za to nudi Purina Pro plan sterilised. ''To je hrana koja ima veći udio bjelančevina, a manji udio masti, tako da ne dovodi do debljanja. Prilagođena je mačkama koje imaju hormonalni disbalans nakon kastracije, ali i ne samo to, ima i sastojke koji pomažu zdravlje bubrega i mokraćnog sustava, što je posebno bitno za kastrirane mačke'', kazala je veterinarka Ivana Ljolje.

Spocka možete pratiti na profilima njegove vlasnice na društvenim mrežama, na kojima već objavljuje snimke tog preslatkog mačka.

Mia se ujedno pridružila edukativnoj kampanji ''Dom je tamo gdje je mačka'', kojoj je cilj educirati široku javnost kako mačkama omogućiti što kvalitetniji i duži život. Ako imate mačku i razmišljate o kastraciji, ali imate dodatnih nedoumica, želite se dodatno educirati i proučiti sve prednosti i mane, možete to učiniti na web stranici Purina Pro Plan Hrvatska i Facebook stranici Purina Hrvatska, kako biste svojem kućnom ljubimcu omogućili što sretniji i kvalitetniji život.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju