Milena Dravić, jedna od najvećih glumica s prostora bivše Jugoslavije, preminula je noćas u Beogradu. Obilježile su je brojne uloge na filmskom platnu te na kazališni daskama, njezina damska profinjenost, ali i jedna od najvećih ljubavnih priča na ovim prostorima koju je dijelila sa suprugom Draganom Nikolićem.

Milena i Dragan upoznali su se 1969. godine na snimanju filma „Horoskop“. Ona je tada već bila zvijezda koja je svojim velikim talentom i izgledom francuske ljepotice nosila glavne uloge i naslovnice novina te časopisa. Dragan je tek tražio svoje mjesto pod filmskim suncem.

Kada sam joj prišao, imao sam dojam da mi je to stara školska prijateljica koju dugo nisam video ili neka djevojka iz kraja koju poznajem cijeli život. Upravo u tome je njena prava veličina, rekao je Dragan o njihovom upoznavanju.

To što nemamo djecu veliki je nedostatak, ne mana, ali jednostavno je tako. To nam daje šansu da svu djecu gledamo kao svoju.

--Dragan Nikolić



Vrlo brzo prijateljstvo i međusobno poštovanje preraslo je u ljubav, ljubav u brak, a brak u jednu od najvećih ljubavnih priča bivše Jugoslavije s kojom se mogla usporediti samo ona između Josipe Lisac i Karla Metikoša.

Njihovo vjenčanje 1971. godine nije bilo pompozno i glamurozno, ali je bilo kao iz nekog filma kojeg bi potpisali i najveći holivudski kreativci.

Usred snimanja filma 'Kako su se voljele dvije budale', zamolili smo redatelja da nas pusti na pauzu. Poveli smo i našu kumu Seku Sablić i otišli u općinu Vračar kako bismo se vjenčali. Nakon vjenčanja smo se vratili na snimanje, i nastavili raditi, rekla je Milena u jednoj emisiji.

 


S vjenčanja nisu imali niti jednu fotografiju, već tek ovu anegdotu, vredniju od svakog kadra.
U rijetkim prilikama kada su javno pričali jedno o drugome, uvijek su isticali da im je bračni drug najveća podrška, ali i najstroži kritičar.

Nisu imali djecu, a takav životni odabir Dragan Nikolić je u jednom intervjuu objasnio sljedećim riječima:
Smatram da je to što nemamo djecu veliki nedostatak, ne mana, ali jednostavno je tako. To nam daje šansu da svu djecu gledamo kao svoju. Mi imamo našu malu nećakinju Ivu. Ona nam je nadoknadila sve ono što mi nismo imali i oko nje se okreće cijeli naš svijet.

Za brak koji traje četiri desetljeća može da se pronaći više razloga da se prekine nego da opstane. Ali, najlakše je nešto presjeći i završiti, mnogo je teže boriti se da se brak sačuva - rekla je ona i dodala: Štitimo svoju privatnost, razgovaramo iskreno i rješavamo probleme

Dragan Nikolić preminuo je 2016. u 72. godini života. U srpskim novinama "Politika" Milena je tada objavila osmrtnicu za svog voljenog. "Otišao je moj dragi, otišao je moj voljeni, moj plemeniti suprug, moj Dragan, moj Gaga." Potpisala se s "njegova Milena".

U svibnju ove godine u Jugoslavenskoj kinoteci u Beogradu otvoren je Legat Milene Dravić i Dragana Nikoilića kao "neizbrisivo svjedočanstvo o njihovom umjetničkom i glumačkom tragu kojim su pridonijeli kulturi i umjetnosti ovih prostora".
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju