Beograd je gorio drugu noć zaredom. Prosvjedi protiv aktualne vlasti i njihovih novih mjera proširili su se i na druge srpske gradove, ali najviše nemira bilo je upravo na beogradskim ulicama.

Još tijekom prvog prosvjeda koji je započeo mirno u utorak 7. srpnja i u jednom trenutku eskalirao, internetom su se počele širiti snimke policijske brutalnosti koja je šokirala cijelu regiju.

Srpska vlast opravdava sve postupke policijskih snaga i smatra kako su oni bili žrtve nasilnih prosvjednika koji su ih zasuli bakljama, kamenjem i staklenim bocama.

Ništa od toga u rukama nije imala Milica Božinović, novinarka portala Nova.rs koja se prošle noći također susrela s policijskim pendrekom.

Držala je samo mobitel kojim je snimala događanja na ulicama. Milica Božinović bila je na radnom zadatku i izvještavala o prosvjedima.

Kao što se vidi na snimci portala Nova.rs, novinarka je reagirala na zapomaganje žene čijeg je supruga tukla policija. Krenula je prema njemu kako bi vidjela treba li mu pomoć i naišla na prvu skupinu policajaca koji joj nisu dopustili da mu se približi i tražili je da se skloni na sigurnije mjesto.

Prešla je ulicu i naišla na drugu skupinu. Idi, bre, svojim putem. Šta je, odmah joj je doviknuo jedan od njih. U trenutku kada mu je njegov kolega rekao da je ne dira, on ju je, uz upozorenje da će dobiti po guzici, pendrekom udario po stražnjici.

Na upit ima li legitimaciju, Božinović je rekla da je ima i opet objasnila da je novinarka na zadatku.

Imate legitimaciju? Što je ne stavite? Stavite legitimaciju i nemate problema, rekao joj je drugi policajac.

Ne znam je li on ili bilo tko od njegovih kolega pomislio da smo mi nečije kćeri, da ćemo sutra biti majke. Ako imaju žensku djecu, ne želim da ovako nešto dožive. To što je uradio ide na njegov obraz.

--Milica Božinović

Sudeći prema ostalim snimkama koje su te noći stigle iz Beograda, možda je upravo press kartica i činjenica da je novinarka spasila Milicu Božinović od veće brutalnosti i ozljeda jer policija nije pokazivala milost prema onima koji su se tamo našli u ulozi prosvjednika ili prolaznika.

Međutim, press kartica nije ju spasila od poniženja koje je doživjela.

Ne smijemo dopustiti da se ovakve stvari događaju. Ne postoje okolnosti u kojima je ovakav potez normalan ili opravdan. Ja ne dam na sebe i nijedna žena ne smije to dopustiti. To što on ima pendrek, a ja novinarsku legitimaciju ne čini ga jačim. Naprotiv. Upravo taj policajac koji je mene udario, pokazao je koliki je zapravo slabić jer je krenuo na ženu, i to na takav način. Pojedine kolege nisu se složile s njim, dok su se druge smijale. I to me uopće nije spriječilo da im u lice kažem tko su i što su.

Parola o policiji u službi građana postaje besmislena u trenutku kada policajci brutalno napadaju nenaoružane prosvjednike koji mirno sjede na klupi ili pak pendrekom "po guzi" dijele lekcije novinarki na zadatku.

Tijekom cijelog prosvjeda radila sam prijenos uživo i u jednom trenutku nastala je opća pomutnja, policija je krenula na građane, nisu gledali ima li žena, djece. Prvo su vikali na mene, tražili da se sklonim, da ih prestanem snimati. Čovjek je krvav ležao kod zgrade Borbe, njegova je supruga vrištala i molila da mu se pomogne.

Krenula sam prema njemu da bih mu dala maramicu, ali su me otjerali i nakon toga me je taj policajac udario pendrekom po stražnjici. Prvo sam bila šokirana, nisam mogla vjerovati što sam doživjela, a kada sam shvatila što je on napravio, onda sam jednostavno pobjesnila, što se i čulo na snimci. Ne znam je li on ili bilo tko od njegovih kolega pomislio da smo mi nečije kćeri, da ćemo sutra biti majke. Ako imaju žensku djecu, ne želim da ovako nešto dožive. To što je uradio ide na njegov obraz, rekla je za portal Zadovoljna.hr.

Milica ni na koji način nije ugrožavala rad policije, nije prijetila niti bila nasilna prema organima reda, ali svejedno je dobila upozorenje pendrekom. Kako bi prošla da u rukama nije imala mobitel kojim je snimala situaciju, zna samo policajac koji ju je udario ničim izazvan, unatoč upozorenju kolege da je ostavi na miru.

Mislim da se riječima ne može opisati to što smo osjetili svi mi koji smo bili na prosvjedu. Ja sam radila svoj posao i trudila se da javnost objektivno izvijestim o događanjima te noći. Ne mogu reći da je to bio strah, ali nije bilo ni ugodno. Šok bombe, suzavci, letjelo je kamenje, staklene boce. Ali kada se bavite ovim poslom, to je jednostavno očekivano, kaže Milica.

I Beograđani su sigurno svašta očekivali te noći, ali ne i takvo ponašanje policije koja bi ih trebala štititi.

Stara parola o policiji u službi građana postaje besmislena u trenutku kada policajci brutalno napadaju nenaoružane prosvjednike koji mirno sjede na klupi ili pak pendrekom "po guzi" dijele lekcije novinarki na zadatku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju