Pretilost je globalni problem koji vodi do značajno povećanog rizika od smrti i bolesti. Ovo je činjenica koju su potvrdila brojna istraživanja, a strah od bolesti kod mnogih će potaknuti želju da nešto učine s kilažom prije nego što bude prekasno.

Gubitak kilograma i održavanje željene figure zahtijevaju trajne promjene u prehrani, a pored dijeta koje donose brzi gubitak kilograma i njihov još brži povratak, postoje i one koje podržavaju i stručnjaci.

Radi se zapravo o planovima prehrane pomoću kojih je mršavljenje zdravo, uspješno i dugoročno, a pored toga imaju i određene koristi za cjelokupno zdravlje.

Dvije dijete koje odobravaju i stručnjaci jesu mediteranska i DASH dijeta, a još jedna dijeta koju također odobravaju, a koja se pojavila posljednjih nekoliko godina, zapravo je kombinacija dviju već navedenih i zove se MIND dijeta. Radi se o dijeti koja je osmišljena kako bi spriječila demenciju i gubitak funkcije mozga dok starimo. Kombinira mediteransku i DASH dijetu, pri čemu je stvoren obrazac prehrane koji je posebno usredotočen na zdravlje mozga.

Slika nije dostupna Hibernacijska dijeta: Zašto je dobro pojesti žlicu meda prije spavanja?

Slika nije dostupna Pravilo 80/20: Plan prehrane uz koji nikad nećete morati držati dijetu

Da bi u tome uspjeli, stručnjaci su prilikom osmišljavanja te dijete iz dvije prehrane koje ova dijeta kombinira uzimali namirnice za koje je dokazano da imaju povoljan utjecaj na mozak.

Naprimjer, i mediteranska i DASH prehrana preporučuju jesti puno voća, no nije baš svako voće povezano s poboljšanom funkcijom mozga, ali konzumiranje bobičastog voća jest. Zato MIND prehrana svoje sljedbenike potiče da jedu bobičasto voće, a ne voće općenito.

Hrana Biblija mršavljenja: 10 zapovijedi za trajni gubitak kilograma

Voda Tablica kilograma: Koliko je vode dnevno dobro piti za lakše mršavljenje?

ŠTO JESTI?

MIND prehrana ima 15 komponentni, njih deset koje su preporučene i pet koje trebate izbjegavati.

Ljude koji se odluče za MIND dijetu potiče se da jedu 10 skupina hrane koja je dobra za mozak, a to su:

- zeleno, lisnato povrće
- sve drugo povrće
- orašasti plodovi
- bobičasto voće
- mahunarke
- cjelovite žitarice
- riba
- perad
- maslinovo ulje
- vino

Hrana koju trebate izbjegavati je: 

- crveno meso
- margarin i maslac
- sir
- slatkiši i kolači
- pržena i brza hrana

Dakle, trebate jesti zdravo, s posebnim naglaskom na namirnice koje su odlične za vas mozak. Nakon večere dozvoljeno je popiti i čašu vina.

Potrebno je provesti dodatna istraživanja koja će dokazati koristi ove prehrane, međutim znanstvenici vjeruju kako antioksidativni i protuupalni učinci namirnica koje se potiču u ovoj prehrani mogu pomoći u smanjenju rizika od demencije.

Također, prva istraživanja ove prehrane pokazala su da smanjuje rizik od Alzehimerove bolesti i usporava opadanje funkcije mozga.

Velika je prednost ove dijete i to da priprema obroka ne mora biti komplicirana. Bitno je da ih bazirate na 10 gore navedenih skupina hrane.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju