Grandiozna glicinija jedan je od najljepših proljetnih ukrasa u dvorištu i vrtu. Predivna penjačica dolazi iz porodice mahunarki, a svoje korijene vuče iz Kine i poznata je po opojnom mirisu i nježnim bojama.

Galerija Mirisna glicinija iz Virovitice Mirisna glicinija iz Virovitice Glicinija iz Virovitice +1 Mirisna glicinija iz Virovitice

Gliciniju krase bujni cvjetovi, a po toj je biljci ime dobila jedna od najpoznatijih izmišljenih ulica na svijetu - Wisteria Lane, dom popularnih Kućanica, koji je bio prepun baš tog raskošnog cvijeća.

Ljubičasti, ljubičastoplavi ili pak bijeli listovi s mrljom skupljeni su u viseće grozdove koji mogu narasti do 80 centimetara dužine.

Cvate u svibnju, a neke glicinije počaste nas još jednim (doduše slabijim) cvatom krajem ljeta. Cvjetovi privlače pčele i bubamare, a plodovi su duguljaste mahune pune sjemenki. 

Najpoznatija glicinija na svijetu nalazi se u Kaliforniji i teži oko 250 tona. Cijeli taj kraj miriše intenzivno, a mnogi priznaju da je odmor uz gliciniju prava aromaterapija.

S tom se tvrdnjom slaže i Marijana Uzelac iz Virovitice, koja je s nama podijelila fotografije predivne glicinije iz svoga vrta. Ljubičasta glicinija njezin vrt krasi već godinama, a ove je godine, govori nam Marijana, najljepša dosad.

Glicinija iz Virovitice Mirisna glicinija iz Virovitice (Foto: Marijana Uzelac)

Kako bi bila lijepa i razvila svoj puni potencijal, važno ju je postaviti izvan direktnog udara vjetra. Jedna od najvažnijih stvari pri sadnji glicinije jest osigurat čvrsti potporanj po kojem će se penjati.

Za bujne grozdove gliciniju je potrebno orezivati, najbolje u rano proljeće. Ponovno je treba orezati sredinom ljeta, i to za trećinu izraslog dijela, pa još jednom ujesen.

Mirisna glicinija iz Virovitice Mirisna glicinija iz Virovitice (Foto: Marijana Uzelac)

Savjeti uz koje će ljubičasti grozdovi glicinije vrt učiniti nestvarno lijepim Glicinija Glicinija Glicinija +6 Glicinija

Marijana gliciniju orezuje u kolovozu i prosincu, posebno sitne grančice. Penjačici je potrebno vrlo malo pažnje kako bi zasjala u punoj ljepoti, a ovi savjeti pomoći će vam da glicinija dobije prekrasnu boju i taj zamamni, neodoljivi miris koji uljepšava ljetna druženja u vrtu.

Mirisna glicinija iz Virovitice Mirisna glicinija iz Virovitice (Foto: Marijana Uzelac)

Koliko ljepote! 20 vaših fotografija glicinija kojima se teško prestati diviti Prelijepe glicinije naših čitateljica - 9 Prelijepe glicinije naših čitateljica - 10 Prelijepe glicinije naših čitateljica - 5 +16 Prelijepe glicinije naših čitateljica - 7

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju