Mirisina kunica, poznata i pod nazivom goruća ljubav ili ageratum, biljka je čiji će nas miris oduševljava čitavo ljeto. Riječ je o jednogodišnjem cvijeću porijeklom iz središnje Amerike sa srcolikim listovima i malim, naizgled pahuljastim cvjetovima najčešće plavkaste boje.

Ovisno o sorti, može narasti između 15 i 35 cm. Latinsko ime roda ageratum dolazi od grčke riječi ageraton, što znači 'onaj koji ne stari'. To je ime ovoj biljci pridruženo zbog njezinih cvjetova koji cvjetaju sve od ranog proljeća pa do prvih jesenskih mrazova, a u svakom trenu izgledaju kao da su se tek otvorili.

Voli osunčana mjesta pa će dobro uspijevati ako je smjestimo na balkone na južnoj strani ili u vrtove u kojima će biti okupana suncem. Privući će i velik broj kukaca, napose pčela koje će s nje skupljati pelud i nektar jer je riječ o medonosnoj biljci.

Mirisna kunica najbolje će izgledati na gredicama, kao obrub staza ili u teglicama na balkonu.

Niže sorte prikladne su za popunjavanje praznog prostora između trajnica, a kako bi njihova jedinstvena boja cvjetova još više došla do izražaja, preporuča iz se saditi kraj cvijeća bijele ili žute boje.

KAKO PRAVILNO UZGAJATI MIRISNU KUNICU?

Dobra je vijest to što mirisna kunica nije zahtjevna biljka, te će nam oprostiti i ako je pokoji put zaboravimo zaliti. Ipak, tijekom najvećih ljetnih vrućina treba joj osigurati dovoljno vode kako bi nas, svojim plavkastim cvjetovima mogla uveseljavati sve do prvih mrazova.

Slika nije dostupna Fuksija: Cvijet fantastične boje koji voli i sjenovita mjesta

Dakako, treba odstranjivati i suhe cvjetove kako bismo novima omogućili da niknu.

Ako primijetite da su i drugi oduševljeni ovim cvijećem, možete ih razveseliti tako što ćete skupljati sjemenke s osušenih dijelova cvjetova. Može ih se zasijati početkom proljeća, pa će do ljeta zamirisati čitav balkon ili vrt.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju