Ruža se smatra kraljicom svakog vrta, a njihova ljepota posebno dolazi do izražaja ljeti. Ako želite rascvjetan ružičnjak sve do jeseni, još uvijek stignete svoj balkon ili vrt uljepšati ovim sortama.

1. Ruže čajevke
Kada je riječ o ružama, sorta ruži čajevki (tj. hibridnih čajevki ili ruži mjesečarki) jedna je od najraširenijih na našem području. Prvu hibridnu čajevku je sasvim slučajno otkrio Pierre Giullot, 1867., a ta dobivena sorta odlikovala se neobično lijepim, velikim cvjetovima, sjajnim lišćem i dugotrajnom cvatnjom. Daljnim križanjem dobivene su brojne nove sorte raznih boja: od bijele, preko žute, do crvene i ružičaste, a moguće su i dvobojne kombinacije, pri čemu je rub cvijeta izraženije nijanse.

Ono što ih čini posebnima jesu prekrasni cvjetovi na dugim, uspravnim stapkama, što ih svrstava na prvo mjesto među rezanim cvijećem. Mogu narasti od 60 do 100 cm.

2. Ruže penjačice
Ako vaš vrt ili balkon obiluju suncem, pravi odabir su ruže penjačice. U vrtovima ih je potrebno posaditi uz pegole, zidove ili ograde, dok će na balkonu sama ograda diktirati sadnju. S obzirom na to da mogu narasti i do nekoliko metara, potrebno im je osigurati dovoljno snažan potporanj koji će moći podnijeti njihovu težinu jer same nemaju vitice kojima će se "uhvatiti" za neki površinu.

Ruže nas mogu uveseljavati čitavo ljeto ako pravilno brinemo o njima.

Penjačice vole osunčana mjesta na jugoistočnoj ili jugozapadnoj strani, gdje će imati dovoljno topline, ali im ipak neće biti prevruće.
Zanimljivo je da one obnavljaju svoju cvatnju tijekom gotovo cijele godine pa će uvijek vrtu ili balkonu dati boje.

Predivan ružičnjak možete urediti i na balkonu - 4 Ružičnjak kao iz bajke: Četiri savjeta kako na balkonu stvoriti carstvo ruža

3. Poliante ruže
Ruže koje često možete vidjeti po parkovima pripadaju sorti poliante. Njihovi se cvjetovi formiraju u skupinama po pet ili više na jednoj većoj stabljici, pa tako guste savršeno upotpunjuju dijelove vrta koje želimo posebno gusto istaknuti. Mogu narasti do 80 cm, a cvjetovi variraju od zagasito crvenih do ružičastih. Općenito su nižeg rasta nego penjačice i ruže čajevke, no upravo je to njihova ljepota jer mogu formirati savršene, guste grmove.

KAKO BRINUTI O RUŽAMA TIJEKOM LJETA?
Ruže imaju veće korijenje nego većina drugih ukrasnih biljaka pa im je potrebno i više vode kako bi ona mogla doprijeti do svih njegovih dijelova. Tijekom čitavog ljeta važno je redovito ih zalijevati, i to rano ujutro ili navečer kako bi se izbjegle opekline po listovima (koje ćete prepoznati kao žuto-smeđe mrlje).

Najljepša splitska bugenvilija zaslužuje svoju priču Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 3 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 1 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 5 +9 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 6

Također je važno redovito odstranjivati osušene cvjetove kako bi na njihovim mjestima mogli narasti novi. Pritom pripazite na to da stapku pravilno odvojite – naprosto pratite samu anatomiju biljke i otrgnite na dijelu gdje se stapka spaja s drugima. Vrlo lako će se sama početi odvajati i "dati vam smjernice".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju