Tražite li biljku koja će uspijevati u hladovini, te ujedno oduševljavati svojim izgledom, rješenje je fuksija.

Ova biljka sa zvončićima ili, kako neku kažu, visećim suzama, ukrasna je trajnica iz porodice vrbolikovki koja je najviše raširena u suptropskoj Americi, a ima više od 840 vrsta.

Neke vrste kao što su mekčina, vrbolika i bahornica autohtone su u Hrvatskoj.

Ime je dobila u čast botaničara Leonharta Fuchsa koji je radio na otkrivanju novih vrsta, no prvi ju je otkrio i opisao francuski redovnik Minim dok je putovao po Velikim Atilima.

Zbog prekrasnih je cvjetova distribuirana diljem svijeta, a prve fuksije su u engleske vrtove uvezene u 18. stoljeću, dok je u 19. stoljeću je vladala groznica za pronalaskom najljepše boje cvijeta. Prvenstveno se uzgaja zbog svojih lijepih ukrasnih cvjetova, ali neki rodovi imaju i jestive bobice.

Balkon pun cvijeća Izaberite idealno cvijeće: 12 balkonskih ljepotica koje (ne) vole sunce

U prosjeku može narasti do jednog metra visine, a osim ljubičasto-ružičaste boje koja je najčešća u našim krajevima, može ih se naći i u nijansama blijedoružičaste, bijele i žute.

KAKO PRAVILNO BRINUTI O FUKSIJI?

Fuksija možda na prvi pogled izgleda krhko i nježno, no zapravo je vrlo lako brinuti o njoj. Voli sjenovita i vlažna područja pa ju tijekom najvećih vrućina treba zalijevati svaki dan te je povremeno poprskati po lišću kako bi se vlaga ravnomjerno rasporedila.

Bilo da su uspravne ili viseće, fuksije oduševljavaju svojim jarkim bojama i jedinstvenim cvjetovima.

Osim potrebe za vlagom, nema drugih prohtjeva. Dobro podnosi okruženje drugih biljaka jer je i u divljini okružena drugim tropskim i suptropskim biljkama.

Odgovaraju joj travnate površine i drugo ukrasno cvijeće. Jako se dobro slaže s dalijama, ukrasnim koprivama i fitonijom, a neće se buniti niti ako se nalazi ispod bjelogoričnog drveća.

Ipak, fuksija se u našem podneblju najčešće uzgaja u teglama kako bi se lako mogla premjestiti u unutrašnjost s prvim hladnim danima, ali i kako bi vrlo jednostavno krasila naše balkone i terase

Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 3 Najljepša splitska bugenvilija zaslužuje svoju priču

Postoje dvije vrste fuksija za uzgoj u teglama: uspravne i viseće. Uspravne fuksije se mogu uzgajati u podnim teglama, dok se za viseće koriste viseće tegle. Kod uzgoja je važno osigurati dobro dreniranu zemlju i maknuti podložak kako se u njemu ne bi zadržavala voda te počela izazivati truljenje korijena.

Kako mogu narasti i do jednog metra, a nikako ne vole vjetar, potrebno je osigurati im potporu, što vrlo lako možete napraviti uz pomoć običnih, drvenih letvica koje se laganim vezanjem pričvršćuju uz samu stabljiku biljke.

Da biste do kraja ljeta i početkom jeseni uživali u predivnim bojama fuksije, ne zaboravite otkidati suhe dijelove i tako omogućiti pojavu novih cvjetova.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju