Naši se vrtovi i balkoni u svibnju pretvaraju u pravu oazu cvijeća, a jedan od najmirisnijih među njima svakako je perunika.

U našem podneblju nazvana prema Perunu, bogu groma, a u svjetskoj botanici prema Iris, starogrčkoj božici duge, nekoliko stotina vrsti perunike diljem svijeta poznato je još od vremena starog Egipta, gdje je bila kraljevski i božanski simbol. Perunika se pojavljivala i kasnije tijekom stoljeća na grbovima mnogih kraljevskih i plemićkih obitelji.

Hrvatska perunika proglašena je našim nacionalnim cvijetom.

Zanimljivo je da perunika dolazi u brojnim bojama: žutoj, raznim nijansama ljubičaste, bijeloj, tamnocrvenoj, plavoj. Grčka mitologija kaže da je to zbog toga što je božica Iris, kao glasnica bogova, dugom šarala s visina prenoseći poruku na zemlju. Tamo gdje bi njena duga dotakla tlo, izrastao bi cvijet i to svaki put druge boje. Staroslavenska legenda, pak, kaže da su perunike rasle na mjestu gdje bi Perunova munja pogodila zemlju.

Perunika ili iris je cvijet koji je izvorno bio rasprostranjen na području Azije, Sjeverne Amerike i Europe na vrlo različitim staništima – od suših terena pa sve do područja uz livade i rijeke.

Među više od 300 vrsta perunike krije se i jedna sasvim posebna – hrvatska perunika. Njezina su najpoznatija nalazišta oko Medvednice, Strahinčice, Samoborskog gorja i Ogulinskog zagorja. Ono po čemu se razlikuje od ostalih iz porodice perunikovki je specifična ljubičasta boja, a postoji i njena albino verzija. Prvi su je primijetili i opisali bračni par Ivo i Marija Horvat, inače hrvatski botaničari. Proglašena je endemom i ujedno hrvatskim nacionalnim cvijetom te se 1994. godine našla i na poštanskoj marki Hrvatske pošte.

Slika nije dostupna Krasni gerberi: Nezahtjevno cvijeće stvoreno za najslađe buketiće

Osim što u sebi nose predivne legende i izgledaju kao prave ponosne božice vrtova, perunike ujedno i predivno mirišu. Što je njihova boja tamnija, miris je intenzivniji pa se često mogu vidjeti okružene leptirima i pčelama. Zbog posebnog mirisa često se koriste kao sastojak u stvaranju mirisnih nota parfema.

No čak i u svome vrtu možemo stvoriti pravo mirisno carstvo.

Kako izvući najbolje od perunike?

Jedna od najvećih prednosti je svakako i ta što nije zahtjevno brinuti se o njima. Treba pripaziti samo na nekoliko stvari.

1. Dovoljna količina svjetla i zraka
Perunike više od svega vole sunce i protok zraka. Kako dio rizoma perunike viri iz zemlje, mora biti izložen strujanju zraka jer će u suprotnom početi trunuti. Zato je važno i da se perunike ne sade preblizu jedna druge. Botaničari savjetuju da ih se sadi od tri do pet komada u jednoj skupini, s time da korijen mora imati barem 15 cm zemlje ispod sebe za pravilan rast i razvoj, a između nove dodane skupine treba se ostaviti barem 20 cm prostora, što će omogućiti dostatan protok zraka.

Staroslavenska legenda kaže da je perunika uvijek izrasla na mjestu gdje bi grom boga Peruna pogodio tlo.

2. Hranjive tvari
Iako perunike ne zahtijevaju puno brige, ipak im je, kao i svakom drugom cvijeću, potrebno pružiti hranjive tvari. Najviše vole ph neutralno tlo, no upravo u mjesecu svibnju idealno je dodati im hranjive tvari. Preporučuje se korištenje mineralnih gnojiva, a svakako treba izbjegavati organska. Naime, ona pogoduju razvoju patogenih mikroorganizama. No tih nekoliko dana dok se gnojivo ne upije, kućne ljubimce držite podalje od perunika.

Tri glavna savjeta za uzgajanje hortenzija na balkonu Hortenzije na balkonu Hortenzije na balkonu Hortenzije na balkonu +10 Hortenzije na balkonu

3. Zalijevanje
Perunike je dovoljno zalijevati dva-tri puta tjedno, a nipošto svakodnevno. Previše vode, posebice ako je kombinirano s nedovoljnim prototkom zraka, moglo bi naštetiti rizomu i pokrenuti proces truljenja. Dodatna količina vode dolazi u obzir jedino tik prije cvjetanja, dakle upravo u ovom periodu. Jednom kada perunika zasja u punom sjaju, ne zahtijeva veliku brigu.

Slika nije dostupna Divni hibiskus: Biljka koja vrt i terasu pretvara u mali tropski raj

4. Nametnici
Sama činjenica da je perunika djelomično izložena svojim rizomom, čini je podloženom nametnicima, kukcima i puževima, posebno kada je stara već nekoliko godina. Srećom, protiv njih se lako boriti. Ako imate kućne ljubimce, svakako izbjegavajte bilo kakve industrijske preparate. Umjesto toga, tlo oko biljaka možete povremeno posipati pepelom ili talogom kave. Njihov će miris otjerati nametnike i puževe.

5. Odstranjivanje suhih cvjetova
Perunike cvjetaju uglavnom od svibnja do srpnja, a kako bi čitavo to vrijeme bile u svom najljepšem izdanju, potrebno je povremeno odstranjivati i suhe cvjetove. Pritom odstranite cijelu kratku stapku na kojoj je suhi cvijet kako bi na tom mjestu mogao izniknuti novi.

Uz ovih nekoliko trikova, čitavo kasno proljeće i rano ljeto moći ćete uživati u pogledu na prave božice svoga vrta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju