Cvijet hibiskusa jedan je od onih cvjetova zbog kojih sanjamo o zalascima sunca, ljetu, plažama... Razlog možda leži i u svim predivnim bojama u kojima ti cvjetovi dolaze.

Galerija Hibiskus - 2 Hibiskus - 1 Hibiskus - 4 +7 Hibiskus - 3

Uzgoj hibiskusa jednostavan je način da svom vrtu, terasi ili balkonu dodate tropski ugođaj. Kada naučite brinuti za hibiskus, nagrada će biti dugogodišnje ljupko cvijeće koje dolazi u cijelom nizu boja. Cvjetovi mogu biti bijeli, ružičasti, ljubičasti, plavi... Cvatu od lipnja do listopada, a iako su kratkog vijeka stalno se stvaraju novi.

Mnogi ljudi koji uzgajaju hibiskus, iako to nije obavezno, odluče se to činiti u posudama jer na taj način biljku mogu premještati na idealna mjesta, ovisno o dobu godine.

Ako želite u nekom trenutku vidjeti ljupke cvjetove, potrudite se da hibiskus dobije barem šest sati sunčeve svjetlosti.Iako su topli i vlažni uvjeti idealni za tropski hibiskus, kada je pretjerano vruće odgovara mu i malo popodnevne hladovine. Kada je u posudama to mu nije problem osigurati.

Pobrinite se da hibiskus uvijek ima izvrsnu drenažu.

Za predivnu kalu nije se teško brinuti Graciozna kala: Izdržljiva ljepotica koju je stvarno lako uzgajati (uz jednu bitnu napomenu)

Vučika svojim bojama uljepšava vrt - 1 Vučika: Očaravajuća trajnica koja će "nahraniti" svaki vrt i privući leptire

Prilikom brige za hibiskus imajte na umu da najbolje cvjeta na temperaturama između 16 i 32 stupnjeva Celzijevih.

Kada je u pitanju zalijevanje, hibiskus u fazi cvjetanja treba velike količine vode. Kada je vruće treba ga zalijevati svakodnevno. Međutim, kada temperature padnu biljka treba daleko manje vode, a previše vode može je ubiti. Zimi hibiskus zalijevajte samo kad je tlo suho na dodir.

Hibiskus - 4 Hibiskus je divan ukras za vrt ili terasu (Foto: Living4media)

Da bi cvjetanje bilo divno, rastuća biljka treba puno hranjivih sastojaka. Možete primjerice jednom tjedno korisititi razrijeđeno tekuće gnojivo. Zimi biljku ne trebate gnojiti.

U svakom slučaju, hibiskus je biljka koja se lako održava, a njezin upečatljivi cvijet svakom će vrtu pomoći da izgleda poput tropskog raja.

Zijevalica Zijevalica: Ljupki cvijet predivnih boja koji oduševljava i posebnom "osobinom"

Iza cvijeta hibiskusa krije se i razna simbolika koja se razlikuje od kulture do kulture. Općenito, hibiskus se smatra ženstvenim cvijetom kojeg poklanjaju žene. U Sjevernoj Americi hibiskus je simbol savršene žene.

U viktorijansko doba darivanjem hibiskusa osobi se davalo do znanja da je njezina ljepota prepoznata. U Kini hibiskus simbolizira prolaznost i ljepotu slave.

Hibiskus - 1 Hibiskus ima razna značenja, ovisno od kulture do kulture (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju