Evo nekih od njih koje vrlo lako mogu postati dio vaše prehrane.
1. Kadulja
Kadulja se smatra jednim od najzdravijih začina svijeta te je i neizostavan dio mediteranske prehrane. Upravo zbog svog porijekla voli suše prostore i jaku izloženost suncu. Prepuna je medicinskih dobrobiti: ima antibiotičko djelovanje, uspješno se bori protiv štetnih mikroorganizama u našem tijelu, a poznato je i njezino protuupalno djelovanje.
Čaj od kadulje često se koristi za želučane tegobe, bolesti desni i astmu, a dobra je vijest da dvije šalice dnevno mogu pomoći i osobama koje se pretjerano znoje.
2. Bosiljak
Bosiljak se može nazvati pravom zvijezdom malog kućnog začinskog vrta. Prepun je antioksidandansa, no također ima antiseptičko, antibakterijsko i protuupalno djelovanje pa se često koristi kao pomoć tijekom nadutosti, prilikom nedostatka apetita, pri prisutnosti plinova i bubrežnog kamenca, ali i kao sredstvo koje ublažava akne, ožiljke te ubrzava proces zacjeljivanja porezotina.
Također se pokazao kao vrlo učinkovito sredstvo koje pomaže u upalama koje su uzrokovane artritisom, a jednako pomaže i svima koji se bore s vrlo bolnim menstruacijama te upalama mokraćnog mjehura.
3. Menta
Mirisna menta voli vlagu, sjenovita mjesta i velike količine vode, no uloženu brigu vraća višestruko. Čaj od mente pomaže u problemima s probavom te ujedno ima i snažno protuupalno djelovanje. Prepuna je vitamina A i C, kao i minerala magnezija i željeza.
Osim u obliku čaja ili soka koji savršeno rashlađuje, može se pripremiti i kao oblog koji uspješno ublažava upalu mišića, bol u prsima uslijed kašlja tijekom prehlade ili gripe, a pomaže i pri visokoj temperaturi.
4. Timijan
Jedan od najizdržljivijih začina koji može uspjeti uz vrlo malo brige te u svim klimatskim područjima svakako je timijan. Još se u antičko doba koristio kao pomoć u liječenju širokog raspona bolesti kao što su kašalj, bol u prsima, bronhitis i upala grla. Također je već tada primijećeno da značajno utječe na rješavanje problema s probavom.
5. Peršin
Iako je prva pomisao koju vežemo za peršin samo stavljanje u juhu ili dekoracija određenih jela, peršin ima brojne zdravstvene prednosti. Prepun je antioksidansa, flavonoida, folne kiseline te vitamina C, B12, K i A.
Vrlo je učinkovit u ublažavanju bubrežnih kamenaca, konstipacije, plinova, kolika, astme, osteoartritisa, visokog krvnog tlaka, a pokazalo se i da pomaže osobama koje boluju od dijabetesa.
Pročitajte i kako se pravilno brinuti o začinskom bilju.