Začinsko bilje jedan je od najlakših načina na koje možemo unijeti zelenilo na svoj balkon ili u kuhinju, a ujedno je i vrlo praktično. Može se koristiti u pripremi slasnih jela kojima daje savršenu ravnotežu okusa, a ujedno je prepuno dobrobiti za naše zdravlje.

Evo nekih od njih koje vrlo lako mogu postati dio vaše prehrane.

1. Kadulja
Kadulja se smatra jednim od najzdravijih začina svijeta te je i neizostavan dio mediteranske prehrane. Upravo zbog svog porijekla voli suše prostore i jaku izloženost suncu. Prepuna je medicinskih dobrobiti: ima antibiotičko djelovanje, uspješno se bori protiv štetnih mikroorganizama u našem tijelu, a poznato je i njezino protuupalno djelovanje.

Čaj od kadulje često se koristi za želučane tegobe, bolesti desni i astmu, a dobra je vijest da dvije šalice dnevno mogu pomoći i osobama koje se pretjerano znoje.

2. Bosiljak
Bosiljak se može nazvati pravom zvijezdom malog kućnog začinskog vrta. Prepun je antioksidandansa, no također ima antiseptičko, antibakterijsko i protuupalno djelovanje pa se često koristi kao pomoć tijekom nadutosti, prilikom nedostatka apetita, pri prisutnosti plinova i bubrežnog kamenca, ali i kao sredstvo koje ublažava akne, ožiljke te ubrzava proces zacjeljivanja porezotina.

Također se pokazao kao vrlo učinkovito sredstvo koje pomaže u upalama koje su uzrokovane artritisom, a jednako pomaže i svima koji se bore s vrlo bolnim menstruacijama te upalama mokraćnog mjehura.

3. Menta
Mirisna menta voli vlagu, sjenovita mjesta i velike količine vode, no uloženu brigu vraća višestruko. Čaj od mente pomaže u problemima s probavom te ujedno ima i snažno protuupalno djelovanje. Prepuna je vitamina A i C, kao i minerala magnezija i željeza.

Osim u obliku čaja ili soka koji savršeno rashlađuje, može se pripremiti i kao oblog koji uspješno ublažava upalu mišića, bol u prsima uslijed kašlja tijekom prehlade ili gripe, a pomaže i pri visokoj temperaturi.

4. Timijan
Jedan od najizdržljivijih začina koji može uspjeti uz vrlo malo brige te u svim klimatskim područjima svakako je timijan. Još se u antičko doba koristio kao pomoć u liječenju širokog raspona bolesti kao što su kašalj, bol u prsima, bronhitis i upala grla. Također je već tada primijećeno da značajno utječe na rješavanje problema s probavom.

5. Peršin
Iako je prva pomisao koju vežemo za peršin samo stavljanje u juhu ili dekoracija određenih jela, peršin ima brojne zdravstvene prednosti. Prepun je antioksidansa, flavonoida, folne kiseline te vitamina C, B12, K i A.

Vrlo je učinkovit u ublažavanju bubrežnih kamenaca, konstipacije, plinova, kolika, astme, osteoartritisa, visokog krvnog tlaka, a pokazalo se i da pomaže osobama koje boluju od dijabetesa.

Pročitajte i kako se pravilno brinuti o začinskom bilju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju