U toplim i vrućim danima najbolje je piti vodu, slijede je rashlađeni biljni čajevi i napitci od prirodnih sokova i sirupa. Jednostavno možete sami napraviti sirup od mente koji se pije razrijeđen i rashlađen, a takav će efekt gotovo trenutačno ostaviti i na vaš organizam.

Omjeri za sirup od mente isti su kao i kod pripreme sirupa od bazge, bagrema, matičnjaka ili cvijeta kadulje.

Na 10 grančica mente stavite litru vode i kilogram šećera, pola limuna i oko 10 grama limunske kiseline (dvije žličice).

Ovisno o željenoj količini sirupa ili s koliko mente raspolažete, dalje su dakle omjeri 20 grančica – 2 litre vode, 2 kilograma šećera...

Jednostavno možete sami napraviti sirup od mente koji se pije razrijeđen i rashlađen.

Postupak za sirup od mente:

  1. Potopite grančice mente u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom.
  2. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
  3. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
  4. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Manje količine najbolje je skladištiti u hladnjaku, a veće svakako na hladnom i tamnom mjestu.

Napitak od mente Napitak od mente (Foto: Pexels@Denys Gromov)

Inspirirajte se ostalim receptima za hladne napitke:

Napitak za dobar san "Nikad nisam bolje spavala": Recept za bezalkoholni koktel koji opušta i potiče miran san Sirup od bazge Za intenzivniji okus: Recept za sirup od bazge s posebnim dodatkom Sirup od ruže Sirup od ruže: Recept za sok koji će voljeti i ljubitelji soka od bazge Sirup od kadulje Sirup od kadulje: Domaći recept u kojem bazga ima opasnu konkurenciju

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju