Udruga PINK life i zagrebački hotel Esplanade sinoć su treću godinu zaredom povodom globalne inicijative Mjeseca ružičaste vrpce u Esplanade 1925 Lounge & Cocktail baru okupili brojne uzvanike iz javnog života grada da bi zajednički potaknuli i osvijestili žene o važnosti redovitih pregleda dojki, najavili akcije udruge i hotela tijekom listopada te tim povodom još jednom simbolično obojili pročelje hotela Esplanade u ružičasto.

Galerija Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 13 Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 11 Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 12 +13 Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce

Udruga je s predstavnicima Sabora i Grada Zagreba ovom prigodom istaknula statističke podatke i važnost ove inicijative te najavila brojne hvalevrijedne akcije, među kojima je i Esplanadin prigodni ružičasti popodnevni čaj, čiji se dio prihoda donira udruzi PINK life.

Zagrebački hotel Esplanade već tradicionalno u suradnji s neprofitnom udrugom PINK life obilježava globalnu inicijativu Mjesec ružičaste vrpce, i to s pričom koja ima donatorski karakter, a sve je započelo prije tri godine, kada se po uzoru na milansku Scalu, most u Budimpešti i osvjetljavanje Eiffelova tornja osvijetlilo i pročelje Esplanade. Ovim činom kultni zagrebački hotel dao je podršku borbi protiv raka dojke koja počinje osvještavanjem, razgovorom o toj temi bez srama, poticanjem na samopreglede i odlaske na javnozdravstvene akcije mamografskih pregleda.

Trend smanjenja stope smrtnosti zasigurno se može pripisati upravo ovom osvještavanju kojemu pridonose i mediji, no zabrinjava činjenica da je prema statistikama HZJZ-a sve više mlađih oboljelih žena.

Upravo to je razlog da se i dalje organiziraju akcije te da se govori o prevenciji i promjeni stila života kao jednom od glavnih načina prevencije.

Na ovom događanju, tijekom kojeg su najavljene sve aktivnosti koje u listopadu provode udruga PINK life i hotel Esplanade, prisutne su bile i mnoge osobe iz javnog života: Ella Dvornik, Leonarda Lončar, Judita Franković, Hana Hadžiavdagić Tabaković, Tihana Harapin Zelepugin, Ivana Delač, Ivana Petković Čevra, Đurđica Vorkapić, Kristina Burija, Snježana Schillinger, Mirna Maras Batinić, ali brojni liječnici te poduzetnici: Damir Vanđelić, dr. Vagić, Vesna Škare Ožbolt, dr. Trpimir Goluža, dr. Pavo Kostopeč, Andrea Šupe Parun, Ana Kurjak te mnogi drugi. Sve u namjeri da se priključe plemenitom cilju i pošalju snažnu humanitarnu poruku.

Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 14 Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce (Foto: Goran Jakuš)

Osmu godinu zaredom Udruga se sastaje početkom listopada i po uzoru na svjetske gradove daje podršku u borbi protiv raka dojke. Treću godinu osvjetljavamo Esplanadu te smo ponosni da je sve više ljudi prisutno s nama. Zajedno rastemo i jačamo svijest o važnosti preventivnih pregleda. Zahvaljujem svim pokroviteljima i Upravi hotela Esplanade na podršci, rekla je Nives Moric, predsjednica Udruge Pink life.

A govor su uz predsjednicu Udruge održali Martina Bašić Koretić, spec. onkologije i radiologije, Andrea Šupe Parun, spec. epidemiologije, u ime predsjednika Gradske skupštine Rada Borić, iz Grada Zagreba u ime Gradonačelnika Ivana Đerek Dubravčić te u ime ministra Vilija Beroša i Ministarstva zdravstva Mirjana Vuković, a u ime Sabora Republike Hrvatske Ljubica Lukačić.

Koliko je važno: zadnje statistike HZJZ-a

Rak dojke treći je maligni uzrok smrti u žena u Hrvatskoj, nakon raka pluća i kolorektalnog raka.

Prema posljednjim dostupnim podacima u Hrvatskoj je u 2020. godini zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2022. godini 647 žena (stopa 32,4/100.000).

U posljednjih 20-ak godina incidencija raka dojke u RH je u porastu, s tim da je do značajnijeg povećanja broja novooboljelih došlo nakon 2006. godine, kada je u RH uveden nacionalni program probira raka dojke. Porast incidencije raka dojke očekivan je jer su probirom otkriveni karcinomi koji bi inače bili otkriveni kasnije. Trend mortaliteta u istom je razdoblju u slabom porastu do 2016. godine, a otada vidimo pad mortaliteta raka dojke u RH i to za 25 – 30% u odnosu na godine s najvećim brojem umrlih žena.

Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 8 Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce (Foto: Goran Jakuš)

Udruga PINK life uz partnere provodi nacionalnu javnozdravstvenu kampanju borbe protiv raka dojke u listopadu pod geslom „Sačuvajmo zdrave dojke”. Sve su aktivnosti usmjerene na prikupljanje donacijskih sredstava za rad udruge, pomoću kojih udruga provodi radionice i pomaže pri kupnji opreme zdravstvenim ustanovama u svrhu poboljšanja dijagnostike, liječenja i rehabilitacije oboljelih i operiranih žena od karcinoma dojke, ali i ostalih karcinoma.

Uz ovo okupljanje, Hotel Esplanade aktivno se uključio u akciju i odvažio na ružičastu borbu tijekom cijelog mjeseca listopada, koji je posvećen podizanju svijesti o važnosti prevencije raka dojke i borbi protiv te opake bolesti, stoga će od 2. do 31. listopada popularni Esplanadin popodnevni čaj u Esplanade 1925 Lounge & Cocktail baru na mjesec dana dobiti svoje ružičasto ruho, a 10 posto prihoda od ovog popodnevnog čaja hotel će na kraju mjeseca donirati udruzi PINK life.

Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 1 Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce (Foto: Goran Jakuš)

Chefica Ana Grgić Tomić i glavna slastičarka Mirjana Špoljar udružile su ženske snage i za ovu priliku osmislile privlačne zalogaje i ružičaste slastice koje će se prigodno posluživati na etažeru uz vrhunski čaj Ronnefeldt u čajniku. Pink popodnevni čaj za dvoje stoji 48 EUR (361,65 HRK). Rezervacija stola moguća je na tel. 01 45 666 33.

Uz to, kao najava ove akcije i podrška globalnoj inicijativi, pročelje hotela Esplanade od 4. do 8. listopada bit će osvijetljeno ružičastom bojom.

Rak dojke Od prevencije do pobjede: Sve što moramo znati o raku dojke

Panel na temu raka dojke Edukativni panel u Zagrebu: Kako biti podrška u trenutku suočavanja s dijagnozom raka dojke?

Raduje nas što se hotel Esplanade i ove godine priključio akciji i posvetio cijeli listopad akciji Mjesec ružičaste vrpce. Naše posebno izdanje ružičastog popodnevnog čaja proteklih je godina privuklo brojne dame da aktivno sudjeluju i putem društvenih mreža podignu svijest o ranim pregledima. Iskreno se nadam da ćemo svojim angažmanom barem malo pridonijeti ovom plemenitom cilju. S udrugom PINK life ostvarili smo divnu suradnju, a ovim putem zahvaljujem i mnogim sponzorima koji nam pomažu u podizanju svijesti, istaknula je Sanda Sokol, glasnogovornica zagrebačkog hotela Esplanade.

Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 6 Zajednički event udruge P.I.N.K. life i hotela Esplanade povodom Mjeseca ružičaste vrpce (Foto: Goran Jakuš)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju