Sjećate li se onih večeri kada bi vam mama ili baka spremile čašu toplog mlijeka prije spavanja uz žlicu meda? Govorile su nam da ćemo tako lakše zaspati, a čini se da su zaista bile u pravu. Naime, sada je takozvano mjesečevo mlijeko postalo senzacija na društvenim mrežama.

Potražite li na Instagramu hashtag #moonmilk, pronaći ćete nekoliko tisuća predivnih fotografija zdjelica i šalica u kojima se nalazi mlijeko pastelnih boja. Fotografije prate i opisi iz kojih je moguće razaznati koliko su korisnici oduševljeni tim receptom koji bi trebao dovesti hormone u ravnotežu i zauvijek nas riješiti nesanice.

No o čemu se zapravo radi?

Riječ je o receptu iz ajurvedske medicine koji se koristi već tisućama godina u holističkom pristupu liječenju organizma. Čarobnu mješavinu čini kombinacija toplog kravljeg mlijeka, meda i cimeta.

Kravlje mlijeko sadrži aminokiseline i triptofon, a ti sastojci dovode naše hormone u ravnotežu. Med je pak izvrstan izvor glukoze i fruktoze, koje su potrebne našem organizmu za vraćanje energije, a dugoročno bi trebao utjecati na poboljšanje našeg imuniteta.

 

A post shared by Nutra Organics (@nutraorganics) on

 

Što se tiče trećeg sastojka koji često nazivaju i začinom života, cimeta, prepun je antioksidansa te će pomoći izlučivanju neželjenih tvari iz našeg organizma, a time nam i olakšati spavanje.

Ta kombinacija tijekom nekoliko tjedana prakticiranja ispijanja mjesečevog mlijeka navodno dovodi do smanjenja razine kortizola, hormona koji se luči u stresnim situacijama i ujedno regulira uzorak spavanja.

Osim toga, kako bi fotografije na društvenim mrežama izgledale što bolje, korisnici često u ovu mješavinu dodaju i druge sastojke zbog kojih mlijeko poprima pastelne boje. Između ostaloga, tu su ekstrakt cikle, matcha prah i kurkuma, a svatko od njih ima svoje dobrobiti koji dodatno mogu zaokružiti cijelu priču.

Kurkuma i matcha prah ubrajaju se u najzdravije namirnice svijeta, a cikla se, prema ayurvedi, ubraja u povrće koje ima zagrijavajuća svojstva, dok njezin pigment betacijanin, koji joj daje boju, povećava sposobnost prijenosa kisika krvlju za do 400 posto.

Iako možda na prvi pogled zvuči nevjerojatno, najčešće oni najjednostavniji recepti poluče i najviše uspjeha. Osim toga, svakome od nas je potrebna neka vrsta rituala prije spavanja zbog kojeg ćemo lakše utonuti u san. Zašto topla šalica mlijeka s medom i cimetom ne bi bila taj ritual? Baka bi bila ponosna.
 

 

A post shared by Sacredspacenycny (@sacredspacenycny) on

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju