Stromboli je većini poznat kao talijanski otok s aktivnim vulkanom, ali iza tog naziva skriva se i – rolana pizza! Legenda kaže da je nastala u američkim restoranima talijanskih migranata koji joj ime ipak nisu dali po otoku, nego po filmu Roberta Rossellinija „Stromboli“ iz 1950. godine.

U ovoj ukusnoj štruci obavezno se kombinira sir sa suhom salamom ili kobasom po želji, a rezultat je slasno jelo koje ćete možda zavoljeti i više od prave pizze.

SASTOJCI:

- tijesto za pizzu
- 2 dcl pasirane rajčice
- 30 dag mozarelle narezane na tanke ploške
- 15 dag ribane goude
- 20 dag šunke po izboru (u „listovima“)
- 10 dag suhe salame po izboru
- 1 mala žlica sušenog origana
- malo suhog bosiljka (ili svježeg, sitno narezanog)
- 1 malo jaje i 2 žlice mlijeka za premazivanje

Brze kiflice Gotove za 30 minuta: Recept za kiflice koje se tamane od doručka do večere

Pizza muffini Doručak, ručak i(li) večera: Recept za brze i slasne pizza-muffine

PRIPREMA:

1. U rajčicu dodajte origano i bosiljak, po želji dodajte i druge začine koje volite te sve promiješajte.

2. Razvaljajte tijesto za pizzu pa ga premažite rajčicom. Pripazite na to da tijesto ne premažete i ne punite skroz do rubova, rubove ostavite prazne kako biste lakše mogli zarolati tijesto na kraju. Zatim po tijestu posipajte pola ribane goude pa ravnomjerno rasporedite šunku. Na šunku rasporedite pola mozarelle, a nakon nje posložite suhu salamu. Završite slaganje slojeva s ostatkom mozarelle i goude.

3. Čvrsto zarolajte tijesto u štrucu, a prazne rubove dobro stisnite prstima i malo podvijte pod štrucu. Pažljivo je prebacite na protvan koji ste obložili papirom za pečenje.

4. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Razmutite jaje, dodajte mu mlijeko pa dobro promiješajte i premažite cijelu štrucu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 20 minuta, sve dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju