Kad vam se jedu svježe pečene kiflice, a ne mijesi vam se i ne čeka dugo da se tijesto digne i udvostruči volumen, posegnite za brzim kiflicama bez kvasca koje su gotove za čas.
Sastojci za brze kiflice:
(za 16 komada manjih kiflica)
- 250 g glatkog pšeničnog brašna
- 125 g svježeg sira (kremastijeg, može i ricotta/skuta)
- 1 jaje
- 50 ml maslinova ulja
- 50 ml mlijeka
- 3 žličice praška za pecivo
- pola žličice soli
- sjemenke za posipavanje
Brze kiflice - priprema:
- U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte sol, izmiješajte i dodajte svježi sir pa sve još jednom dobro izmiješajte.
- U manju zdjelicu odvojite bjelanjak (žumanjak ostavite za premazivanje), izlupajte ga vilicom, potom u zdjelicu dodajte mlijeko i maslinovo ulje pa dobro izmiješajte. Dodajte to u zdjelu s brašnom i sirom pa rukama umijesite glatko, mekano tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna.
- Tijesto razvaljajte u krug promjera 35-40 cm pa ga izrežite na 16 komada/trokuta. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti) pa složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite žumanjkom koji ste izmiješali sa žlicom mlijeka. Pospite sezamom, makom ili suncokretovim sjemenkama.
- Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25-30 min.
- Kad kiflice izvadite iz pećnice, prekrijte ih krpom, a kad se ohlade, prebacite ih u vrećicu i zavežite, na taj način spriječit ćete da se osuše i stvrdnu.
Inspirirajte se ostalim receptima za kiflice različitih okusa:
Dobar tek!