Što bi se dogodilo sa svijetom kada žene ne bi bile fizički slabije od muškaraca? Ako čitate ovaj članak, onda ste vjerojatno barem djelomično upućeni u razne ženske pokrete širom svijeta. Pojmovi poput Time's Up-a i MeToo-a, ruše internet sa svih strana. Kako i kada je sve to krenulo? Pa, jedan divan čovjek narančaste kose, Donald Trump, u samo godinu dana uzbunio je toliko duhova, da je zaslužio zasebno mjesto u Guinessovoj knjizi rekorda. A i u području netaktičnosti je neprikosnoveni broj jedan


Iako su političke silnice ekstremnog smjera postojale i prije njegova dolaska na vlast, taj specifičan događaj bio je velika prekretnica u njihovom ulijevanju u sve pore svakidašnjice. Sjedinjene Američke Države, kao predvodnice u mnogim područjima, pa čak i u kulturi, gotovo su trenutačno postale nazadne u moralnom i demokratskom smislu.

"Moć" je postala instant-bestseler, osvajajući ljestvicu najprodavanijih naslova New York Timesa već u prvom tjednu svog ulaska u knjižare.

Dodajmo tome još i brojne holivudske skandale kojima smo svjedočili prošle godine, i dobit ćemo sjajnu podlogu za distopijsku književnost koja, umjesto o budućnosti, govori o sadašnjosti. Televizijska serija 'Sluškinjina priča' u svojoj je prvoj sezoni osvojila srca milijuna gledatelja, te time širom otvorila vrata spekulativnoj književnosti koja se bavi ženskim pitanjem. A žensko je pitanje i pitanje svakog čovjeka.

Najistaknutija autorica tog žanra trenutačno je svakako Naomi Alderman. Iako se pisanjem bavi već više od desetljeća, tek je svojim četvrtim romanom pustila glas u sve uši svijeta. Njezina "Moć" postala je instant-bestseler, osvajajući ljestvicu najprodavanijih naslova New York Timesa već u prvom tjednu svog ulaska u knjižare.

Osim idealnog trenutka za ovakvu knjigu, popularnosti 'Moći' itekako je pomogla vještina pisanja autorice te njezina jedinstvena vizija budućnosti. U knjizi se poznato izokreće te žene dobiju novu žestoku moć. Knjiga Moć Moć je knjiga napisana za sadašnji trenutak Foto: Sonja Kovač
Nakon više desetljeća eksperimentiranja, u tinejdžericama se razvio novi organ, 'pređa', u kojem se stvara strujni naboj. Slika jegulje u glavi pomoći će vam da odmah shvatite o čemu se radi. Cure svoju moć počinju vježbati na muškarcima, a to nerijetko završi smrću. Strah od žena se, po dotad muškom svijetu, širi kao požar, a političke implikacije su ogromne.

U knjizi sve počinje polako, ali se ubrzava eksponencionalno s pojavom moći u pojedincima. Iako se moć razvije kod većine djevojaka, dvije će biti ključne za njezino širenje. Jedna je zlostavljana klinka čiji religiozni roditelji kriju svoju pravu osobnost.

Druga dolazi iz obitelji kriminalaca sa širokom mrežom partnera. Uz njih, radnju pokreće i ambiciozna američka političarka koja se boji za budućnost svoje kćeri u kojoj se moć manifestira nekontrolirano.

Godine prolaze brzo kao poglavlja knjige, a promjene u ljudima su sve dublje i zlokobnije. Ljudi pogibaju i čine se ružne stvari. Vlade padaju kao užareni kometi, u procesu ostavljajući samo zgarišta onoga što je bilo. Prava za snimanje televizijske serije su kupljena, i jako će nas zanimati kako će ovaj svijet izgledati na ekranu.

Ako će biti barem imalo nalik na riječi iz kojih je potekao, to će biti poslastica. Dotad imamo ovu odličnu knjigu čije se stranice okreću gotovo samostalno, podsjećajući na najnapetiji triler. (Stilus, 129,00 kn)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju