Ni najbolji šampon neće imati učinka ako ga ne upotrebljavamo pravilno. Kako bi izvukli maksimum iz svog šampona, trebali bi o njima znati neke činjenice koje inače uzimamo zdravo za gotovo

Šamponiranje nije najvažniji dio pranja
Masiranje tjemena tijekom pranja i detaljno ispiranje kose važniji su od vrste i količine šampona koju nanosimo. Vrhovima prstiju umasirajte šampon u korijen kose kako bi potpuno uklonili višak sebuma da bi korijen kose mogao lakše 'disati'. Detaljno ispiranje također je važno kako bi potpuno uklonili ostatke šampona s kose i spriječili da se kosa brzo masti.

Prirodni sastojci nisu uvijek najbolji
Ako šampon sadrži neke od prirodnih sastojaka, to ne znači da je sigurno koristan za vašu kosu, naprotiv, sastojci poput limuna mogu nadražiti kožu vlasišta, a mentol može izazvati alergijske reakcije.

Ne očekujte volumen kao na reklami
Iako neki šamponi pridonose većem volumenu kose, lokne i bujna kosa koju vidimo na televizijskim reklamama ipak su rezultat truda i strpljenja stručnjaka koji brinu za kosu modela. Koliko god izgledalo jednostavno, ipak bez četke i fena nema lijepe i bujne kose.

Manje je više
Prevelika količina šampona može imati suprotan učinak – previše pjene otežava potpuno prodiranje šampona do tjemena i uklanjanje sebuma s vlasišta. Bolji učinak ima dvostruko nanošenje male količine šampona nego jedno pranje s puno šampona.

Egzotični sastojci su samo mit
Aktivne formule, posebni sastojci poput raznih ulja, enzima ili egzotični sastojci poput kavijara trebali bi činiti od jedan do pet posto količine šampona da bi postigli učinak koji obećavaju. No oni su, ako ih uopće ima u šamponu, u iznosu od 0,1 posto i manje, što znači da nemaju nikakav učinak jer je njihova količina premala.

Profesionalna sredstva za njegu kose dostupna su svugdje
Mitovi o lošijoj kvaliteti profesionalnih proizvoda za kosu kupljenih u običnim drogerijama stvar su prošlosti. Danas su sredstva koja koriste profesionalci dostupna svugdje i svakome i jednake su kvalitete kao ona koja koriste stručnjaci u frizerskim salonima.

Plava kosa zahtijeva detaljnije pranje
Kosa tretirana izbjeljivačem poroznija je i stoga osjetljivija na vanjske utjecaje, te može poprimiti boju iz okoline – iz smoga, sredstava za kosu, čak i minerala iz vode tijekom pranja. Stoga joj je potrebno detaljnije šamponiranje – nanošenje šampona barem dva puta te ostavljanje šampona na kosi duže (nekoliko minuta) i detaljno ispiranje nakon nanošenja šampona.

Kosa se ne 'navikne' na šampon s vremenom
Ako vam se čini da vaš šampon nije više učinkovit kao prije, ne radi se o navikavanju kose na šampon, nego o činjenici da se kosa mijenja s godišnjim dobima – pod utjecajem vlage, topline ili hladnoće može djelomično promijeniti teksturu te postati suha, beživotna ili bez sjaja. Ako je potrebno, nanesite povremeno masku za kosu kako bi joj vratili potrebnu vlagu ili hranjive sastojke.

Šampon ne mijenja kosu
Čak ni najkvalitetniji šamponi neće ostaviti neizbrisiv trag na vašoj kosi. Kao i vježbanje, šampon ima učinak sve dok ga upotrebljavate, no kad prestanete, nestat će i rezultati.

>>Obećanja koje šamponi ne mogu ispuniti

>> VIDEO: Male kućne čarolije sa šamponom

Sastojci su važni
Kemijska sredstva zaslužna za pjenu, koja se nalaze u šamponima, mogu biti uzrok iritacijama vlasišta. Obratite pozornost na sastojke šampona – amonij lauryl sulfat i sodium lauryl sulfat isušuju kosu, dok su njihove manje štetne zamjene sodium laureth sulfat i TEA sulfati sastojci koji ne utječu loše na kosu i vlasište.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju