Jedan od najpoznatijih dizajnera obuće Christian Louboutin izgubio je sudski spor u kojem je tužio modnu kuću Yves Saint Laurent zbog korištenja 'njegove' prepoznatljive crvene boje na potplatima. Njujorški sudac odlučio je da je svijet mode dovoljno velik da se u njemu ne sudaraju dame hodajući u štiklicama potplata istih boja i različitih utisnutih logotipova

Tužbu u visini od milijun dolara Loubutin je podigao pošto je shvatio da je modna kuća Yves Saint Laurent u siječnju lansirala nekoliko novih modela cipela s crvenim potplatom, a u njoj se navodi kako je Loubutin takve cipele počeo proizvoditi još 1992.

Štoviše, u prvim danima svoje karijere, potplate 'svojih' cipela bojao crvenim lakom za nokte ne bi li na taj način stvorio svoj jedinstveni potpis.

Do siječnja ove godine nijedan od dizajnera visoke mode u kreiranju luksuznih cipela nije se usudio koristiti nijednu nijansu crvene boje kako se ne bi ogriješio o autorska prava Christiana Louboutina.

No potom se u ekskluzivnim trgovinama pojavila nova kolekcija Yves Saint Laurenta - boja potplata svakog para cipela bila je usklađena s bojom cipela. Tako zelene imaju potplate u istoj boji, plave u identičnoj nijansi plave, a crvene u crvenoj boji, što je razgnjevilo Louboutina i potaknulo ga da podigne tužbu. U njoj se navodi kako takvim potezom YSL stvara konfuziju među obožavateljicama visoke mode smatrajući 'kopiju' originalom.

Američki sudac Marrero smatra da se boje što ih koriste modni dizajneri ne mogu autorski zaštititi.

>> Louboutin tužio YSL-a: Rat zbog crvenih potplata

'Ako Louboutin koristi intenzivno crvenu na potplatima svojih cipela, neki drugi dizajner mogao bi tražiti ekskluzivu za korištenje neke druge nijanse crvene boje za potplate ili iste Louboutinove crvene za unutarnji dio cipele, a netko treći bi primjerice, poput kolonizatora u prošlim vremenima koji su dijelili osvojene teritorije zabijajući zastavice, mogao na isti način prisvojiti cijelu potpeticu u intenzivno crvenoj boji', rekao je sudac, dodavši kako Louboutinove platforme jesu jedinstvene, no tužbu je odbacio.

>> Louboutin: Lažnjaci sve popularniji u Hrvatskoj

Odvjetnik poznatog dizajnera cipela Harley Lewin smatra kako sudac nije u pravu kada tvrdi da se boje u modnoj industriji ne mogu autorski zaštititi te obećava da će nastaviti razmatrati druge opcije koje bi omogućile da se sporna boja zaštiti.

Prosječan par louboutinki stoji od 450 dolara na više (najskuplji modeli optočeni Swarovski kristalima koštaju oko 3.500 dolara), dok par spornih YSL cipela stoji od 600 do 800 dolara.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju