U današnjoj poplavi jeftinih kopija iz Kine, 'pret -a- porter' postaje sve složeniji i ekskluzivniji, koriste se sve skupocjeniji materijali pa se brišu granice između njega i 'haute couturea'. No koja je glavna razlika između nosive i visoke mode

Na završenom pariškom tjednu visoke mode svoje kreacije pokazali su najjači modni velikani koji su u svojim 'haute couture' kolekcijama udovoljili svim uvjetima poput raskoši, ekstravagancije i opravdali enormno visoke cijene kreacija koje dosežu i desetke tisuća eura.

>>Versace vs. Dior: Drska Amazonka vs. sramežljiva princeza

A 'haute couture' je francuski izraz za visoku modu kojoj primarna uloga nije funkcionalnost za razliku od 'pret-a- portera' odnosno mode spremne za nošenje.

Na poplavu jeftinih kopija iz Kine pret-a-porter daje odgovor sve složenijim i ekskluzivnijim kolekcijama, pa se brišu granice između njega i 'haute couturea'

Na pariškom tjednu visoke mode pravi 'haute couture' kojeg obilježavaju ekstravagancija, raskoš i nosiva umjetnost pokazao je majstor ultra ženstvenih kolekcija Elie Saab.

>>3 vjenčanice koje su zavele Pariz

Biserni vez i kristali te ljepota raskoši razlozi su zbog kojih cijene ovih kreacija visoke mode dosežu desetke tisuća eura, a Elie Saab je kuća koja prodaje najviše 'haute couturea' na svijetu što čini srce te tvrtke.

Postoje jako strogi uvjeti za osnivanje 'haute couture' modne kuće koji omogućuju prestiž ovog skupog sporta.

Središnji studio kuće mora biti smješten u Parizu, zapošljavati minimalno dvadeset osoba na puno radno vrijeme, a kolekcija se mora prezentirati u Parizu dva puta godišnje. Pokazani modeli moraju biti unikati, a uvjeti se provjeravaju svake godine.

S druge strane na poplavu jeftinih kopija iz Kine pret-a-porter daje odgovor sve složenijim  i ekskluzivnijim kolekcijama u kojima se koriste  sve ekskluzivniji materijali, pa se brišu granice između njega i 'haute couturea'.

Stoga se postavlja pitanje zašto uopće postoje revije 'haute couturea', a odgovor su promocije modnih kuća, točnije njihove kozmetičke linije i parfemi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju