Ako imate psa vrlo vjerojatno vam je poznata situacija kada vaš ljubimac iskazuje ponašanje koje nalikuje ljubomori ako i samo podragate drugog psa. Sada postoje i znanstveni dokazi da psi zaista mogu biti ljubomorni jer drugog psa doživljavaju kao svog rivala ako mu njihov vlasnik pruža pažnju.

Istraživanje je potvrdilo ono u što mnogi vlasnici pasa čvrsto vjeruju – psi pokazuju ljubomorno ponašanje kada njihov čovjek ima interakciju s potencijalnim rivalom.

Željeli smo detaljnije proučiti takvo ponašanje kako bismo utvrdili mogu li si psi, poput ljudi, mentalno predočiti situaciju koja izaziva ljubomoru, izjavila je glavna autorica studije Amalia Bastos sa Sveučilišta u Aucklandu. Znanstvenike zanima proučavanje ljubomore kod životinja jer je ona povezana sa samosvjesnošću, što je kompleksna kognitivna značajka koju nemaju sve vrste.

Slika nije dostupna Još jedan dokaz koliko psi vole ugoditi vlasniku i imati njegovu pažnju

U studiji je 18 pasa i njihovih vlasnika bilo stavljeno u sobu u kojoj su bili ili cilindar od flisa ili vrlo realističan umjetni pas. Ljubimci koji su bili na povodcu vidjeli su kako njihov vlasnik draga umjetnog psa nakon čega je između psa i vlasnika stavljen ekran kako pas ne bi mogao vidjeti svog "suparnika" niti vlasnika. U tom trenutku znanstvenici su promatrali pseće ponašanje te su vidjeli da su psi jako potezali povodac i pokazivali znakove ljubomore, poput režanja i uznemirenosti.

Slika nije dostupna Bez tjeskobe i straha: Sedam stvarčica s kojima će psu biti lakše kad ostane sam doma

Slika nije dostupna Stvarno su genijalci: Novi dokaz da su psi i pametniji nego što mislimo

To, kažu znanstvenici, znači da bez obzira na to što psi nisu mogli vidjeti kako vlasnik pruža pažnju i iskazuje ljubav njihovom rivalu, imali su mentalni kapacitet zamisliti to te su kao rezultat toga postali ljubomorni. Što se tiče cilindra obloženog flisom, psi su bili puno manje ljubomorni, što indicira to da je njihova ljubomora rezervirana samo za ono što smatraju prijetnjom.

Ovi rezultati podupiru tvrdnje da psi iskazuju ljubomorno ponašanje. Oni također daju prve dokaze da si psi mentalno mogu predočiti društvene interakcije koje izazivaju ljubomoru, kaže Bastos.

Tri štenca 12 važnih sitnica koje pas treba dobiti od svog vlasnika

Slatki pas Bezuvjetna ljubav: 10 znakova kojima vam pas poručuje da vas voli

Potrebno je još puno znanstvenog rada kako bi se utvrdio obujam sličnosti između čovjekova uma i uma drugih životinja, naročito kada je riječ o razumijevanju prirode emocionalnih iskustava neljudskih životinja.

Prerano je za reći doživljavaju li psi ljubomoru na isti način kao i ljudi, ali sada je jasno da reagiraju na situacije koje izazivaju ljubomoru, čak i kada se one događaju izvan njihovog vidokruga, dodaje voditeljica studije objavljene u časopisu Psychological Science.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju