Ako ste, kao i mi, nebrojeno puta gledali film Doručak kod Tiffanyja s Audrey Hepburn u glavnoj ulozi, tada se zasigurno sjećate scene iz filma u kojoj glavna junakinja Holly sjedi na prozoru svog stana, svira gitaru i melankolično pjevuši pjesmu Moon River.

Moon River su napisali Henry Mancini i Johnny Mercer. Ova dvojica postali su slavni u Hollywoodu zahvaljujući Mancinijevom radu na temu Pink Panthera i Mercerovim tekstovima pjesama poput Hooray for Hollywood i Ac-Cent-Tchu-Ate the Positive iz Bijelog Božića.

Mercer je odrastao u mjestu Savanah u Georgiji i imao je lijepe uspomene na svoje djetinjstvo tamo, branje bobica i gledanje rijeke kako bezbrižno teče, a prema njegovim biografijama koje su kasnije napisane, ta ga je pjesma podsjećala na knjigu Pustolovine Huckleberryja Finna, Marka Twaina mu je želio dati svojevrsni homage.

Prvotno je pjesmu nazvao Blue River, prije nego što je shvatio da već postoje druge pjesme s tim naslovom.

Henry Mancini potrošio je pak mjesec dana da smisli pravu melodiju.

Bila je to jedna od najtežih stvari koje sam ikada morao napisati, jer nisam mogao shvatiti što bi ova dama pjevala gore na požarnim stepenicama, rekao je Mancini.

Postoji priča da je predsjednik Paramount Picturesa, Marty Rankin, nakon prve pretpremijerne projekcije filma, rekao da se pjesma mora ukloniti.

Ova balada je ljubavna pjesma, ali nije upućena ljubavniku. "Tvorac snova" i "srcelomac" je sama rijeka. To je metafora čežnje za nepredvidivim vrtlozima pustolovnog života.

Audrey Hepburn se čvrsto zauzela za sebe i za pjesmu i rekla mu da će ta pjesma biti izbačena iz filma "samo preko nje mrtve", što je zapravo bila iznenađujuća reakcija jer ona nije bila pjevačica pa je Mancini melodiju morao prilagoditi njenom ograničenom vokalu.

Pokazalo se da je napravila najbolju moguću stvar ne samo za sebe nego i za film.

Godine 1962. Mancini i Mercer dobili su Oscara za najbolju filmsku pjesmu za Moon River, uslijedili su Grammyji, ploče su prodane u milijunima i milijunima primjeraka. Umjetnici poput Franka Sinatre, Louisa Armstronga, Judy Garland i Sarah Vaughan snimili su pjesmu više od 500 puta. Doručak kod Tiffanyja Doručak kod Tiffanyja (Foto: Profimedia)

Čak je i Joan Rivers melodiji dala smiješan zaokret, otpjevavši, "Joan Rivers, starija od neba..."

Sama Audrey je skladatelju Manciniju napisala predivnu poruku kao izraz zahvalnosti za njegovo djelo.

Upravo sam pogledala naš film, ovaj put s tvojom partiturom. Film bez glazbe pomalo je poput zrakoplova bez goriva. Koliko god posao bio lijepo obavljen, još uvijek smo na zemlji i u svijetu stvarnosti. Sve što ne možemo reći riječima ili pokazati djelom, ti si to učinio s toliko mašte, zabave i ljepote —i najosjetljivijeg skladatelja. Hvala ti, dragi Hank, rekla je.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju