Postoje određene stvari oko kojih se u vezi može i mora postizati kompromis, ali postoje i one o kojima se jednostavno ne pregovara. One moraju biti sastavni dio svake veze jer su ključne za njezinu kvalitetu.

1. Predanost

Važno je da oba partnera budu spremna na predanost. Ponekad je potrebno uložiti puno truda u fukncioniranje veze, a taj trud mora biti obostran. Točnije, predanost vezi i rad na odnosu mora biti obostran jer jedino tako veza može napredovati. Ako se samo jedna strana trudi, a druga odmaže, veza neće imati lijepu budućnost.

2. Naklonost

Može biti fizička i emocionalna, a obje su podjednako važne za vezu. Ono što se cijeni su male stvari kojima se privrženosti, odnosno naklonost pokazuje, a među njima su primjerice držanje za ruke i neočekivani mali komplimenti. Redovitim iskazivanjem naklonosti pokazujemo partneru koliko nam je važan, a isto to želimo i dobiti od njega.

3. Redovita komunikacija

U zdravoj vezi partneru uvijek možete bez problema reći kako se osjećate, bez straha od osuđivanja ili svađe. Svaka strana mora imati mogućnost da se slobodno izrazi oko dobrih i loših stvari u vezi.

Slika nije dostupna "Biraj između mene ili karijere": Žena kojoj je težak ultimatum supruga promijenio život

4. Iskrenost

Skrivanje osjećaja ili zadržavanje negativnih emocija naposljetku šteti vezi. Zato je važno da od početka veze prakticirate iskrenu komunikaciju i odnos bez laži.

5. Jasne namjere

Ako jedna strana želi ozbiljnu vezu, a druga opušteniju, vjerojatno nije najbolja ideja ulaziti u takav odnos. Najbolje veze su one u kojima partneri imaju jasnu viziju svog odnosa i isto viđenje zajedničke budućnosti.

6. Postavljanje prioriteta

U trenutku kada je veza već dovoljno zrela i čvrsta, vrijeme je za razgovor o prioritetima. Svatko ima pravo na postizanje vlastitih ciljeva, a istodobno morate definirati koji su to vaši zajednički ciljevi i planovi.

Slika nije dostupna Lauren Bacall i Humphrey Bogart: Prava istina o legendarnoj romansi koja je započela - aferom

7. Otvoren um

Iako nisu svi fanovi novih stvari, u vezi je važno imati otvoreni um i istraživati. Nova iskustva održavat će iskru u vašoj vezi živom. Pokažite zanimanje za ono što interesira vašeg partnera i obrnuto, neka se on povremeno ukljući u vama drage zanimacije.

8. Empatija

Nijedan odnos ne može fukncionirati bez empatije, a pogotovo ljubavni. Partner prema vama mora pokazivati suosjećanje, razumjeti vaše probleme i raditi na tome da vam olakša teške situacije, a ne da ih dodatno oteža svojim ponašanjem.

Žena i muškarac Najvažnija "sitnica" za brak koju rade dobri muževi (i žene)

9. Poštovanje

Međusobno poštovanje još je jedan bitan dio kvalitetnog odnosa oko kojeg nema pregovora. Poštujte svog partnera, ali ništa manje ne očekujte od njega. Nikad se ne stavljajte u podređenu poziciju jer zaslužujte da vam se sve dobro vrati istom mjerom.

10. Povjerenje

Na kraju, bitno je da si par međusobno vjeruje. Ljubomora je normalna samo kada dolazi u razumnim količinama, razumljivim situacijama i kada ne uzrokuje velike probleme ili svađe. Svaki loš postupak partnera utječe na količinu povjerenja koje gajimo prema njemu i narušava odnos.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju