Ljeti prirodno više posežemo za morskim motivima, pa tako i u uređenju prostora. Odličan dodatak tome mogu biti slike, a njih, i to od oblutaka i naplavina, izrađuje jedna kreativna Zagrepčanka.

Ona je Tea Jurković, inače diplomirana ekonomistica koja se već petnaest godina bavi kreativnim radom, a svoj prirodni talent nadograđuje pohađanjem raznih tečajeva.

No kada je tijekom pandemije koronavirusa sve stalo, Tea je sasvim slučajno probudila još jednu stranu svoje kreativnosti i krenula u izradu slika od naplavina i oblutaka.

Tada je jedini razlog za izlazak iz doma bila šetnja u prirodi. Upravo u tim šetnjama počela sam uočavati razne predmete koji su savršeni za izradu slika kao što su kamenčići, grane, kora drveta, mahovina, korijenje.

Godinama sam gledala i divila se sličnim projektima stranih umjetnika, no nikada nisam razmišljala o tome da bih se i sama time mogla baviti.

Za prikupljanje svih tih materijala potrebno je vrijeme, a zbog užurbanog tempa života ni za jedno od toga nisam nikada imala dovoljno vremena. Sada više ne mogu zamisliti da prođe nekoliko dana a da ne posjetim neku šumu, livadu, jezero, započinje svoju priču.

I tako su nastala prava mala umjetnička djela koja oduševljavaju kupce – kućice, svjetionici, otočići. Sve ideje za izradu nastaju spontano.

Imam neku grubu ideju i znam koji osjećaj želim prenijeti na sliku. Također, definiram glavni motiv i popratne detalje koji će pojačati dojam, no nikada, ali baš nikada ne mogu znati kako će to na kraju izgledati. Po putu se tu još nađe sto i jedna sitnica... To iščekivanje konačnog izgleda najljepši je dio izrade, s ponosom nam govori

Difuzori od gline za automobil Ukrasi od gline s kojima će mirisati čitav automobil

Slika nije dostupna Od vila do Malog princa: Preslatki mobili za dječje krevetiće koje izrađuje mama Sabina

Skupljajući materijale za svoju posebnu priču, naučila je i nekoliko trikova koje je podijelila s nama, a koje i sami možemo iskoristiti kada stignemo iz šetnje punih džepova kamenčića i grančica.

Kamenčiće uvijek treba oprati u vrućoj vodi s malo deterdženta i dobro isprati te ostaviti da se osuše na zraku. Sve drvo koje se prikupi također treba dobro iščetkati grubom četkom i ostaviti na suncu da se dobro posuši jer boje i ljepila teško podnose vlažne podloge.

Tea se više ni iz jedne šetnje ne vraća bez kamenčića i grančica.

Ako pak želite sakupljati i sušiti prirodnu mahovinu, nikada to ne činite u stanu jer riskirate u kuću donijeti i mrave, što sam naučila na teži način. Za to će idealno poslužiti balkon, no mahovinu ne smijete sušiti na izravnom suncu, nego u polusjeni…. Ispod mahovine stavite novinski papir koji će upijati vlagu i mijenjajte ga svakih nekoliko dana, napominje.

Upravo zbog takve posvećenosti detaljima s kupcima ima poseban odnos, posebno kada je riječ o personaliziranim slikama.

Naučila sam ih da mi ispričaju priču o osobi kojoj je slika namijenjena. Što je priča emotivnija i detaljnija, to je slika autentičnija. Na sreću, ovakvu vrstu umjetnosti prepoznali su upravo oni kupci koji cijene ručni rad, kreativnost autora i najčešće mi daju potpuno otvorene ruke. No njihova priča najviše uvjetuje konačan izgled, tako da mogu slobodno reći da smo kupci i ja zajedno autori svake naručene slike.

Osim tih umjetnina, Tea se u sklopu svog kreativnog studija Hobbychic bavi i izradom namještaja i ukrasnih predmeta, ali i držanjem kreativnih radionica za odrasle, koje u ovom periodu održava online.

Ipak, i njezine radionice, a posebno ove morske umjetnine, dokaz su da se u najgorim periodima može napraviti nešto vrijedno pažnje.

Ovo nas vrijeme uči da prigrlimo neke nove metode rada, učimo, razvijamo se. U slike s naplavinama tek sam se nedavno zaljubila, a već sada znam da je zauvijek. Taman kad pomisliš da sve znaš i da si sve posložio na svoje mjesto, dogodi se pandemija i ma koliko vrata zatvorila, otvori ti jedna sasvim nova, zaključuje Tea Jurković.

Dodatne informacije o radu njezina obrta HobbyChic možete naći na društvenim mrežama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju