Brojne su prednosti koje sa sobom nosi vježbanje, no jedna od njih, možda počesto i zanemarena, jest povećanje samopouzdanja.

Samopouzdanje je svjesnost o vlastitoj vrijednosti i povjerenju u sebe.

Samopouzdana osoba preuzima odgovornost za svoje postupke, zna kada nešto mora promijeniti i nikada ne prestaje učiti. Međutim, to je stanje koje nije jednostavno postići, napose ako još u sebi nosimo traume iz djetinjstva ili nas je pak nedavno zadesila teška životna situacija koja nam je poljuljala tlo pod nogama.

Srećom, u tome može pomoći vježbanje. Brojni psihoterapeuti, psiholozi i psihijatri ukazuju na važnost tjelesne aktivnosti za sveopće bolje osjećanje, neovisno o tome patimo li od depresije, anksioznosti ili bilo kojeg drugog poremećaja ili pak upravo njih želimo spriječiti te poraditi na svome samopouzdanju.

I za sve to vam ne trebaju pretplate u teretanama, skupe tenisice niti najnovija sportska brendirana odjeća. Treba vam samo dobra volja, a vježbe vrlo lako možete pronaći na internetu kod brojnih certificiranih trenera.

Nemojte zanemarivati signale koje vam vaše tijelo šalje Šalje li vam ih tijelo? Pet signala da se morate pokrenuti (prije nego što bude prekasno)

1. Počinjete se osjećati bolje
Iako vam je ponekad vježbanje ili trčanje posljednje na umu te biste se možda najradije zavalili u fotelju sa zdjelom kokica, tih desetak minuta koje ćete izdvojiti za vježbu drastično će popraviti vaše raspoloženje.

Osjećaj nakon što ste otrčali tih makar kilometar-dva ili odradili 20 minuta vježbi uz neki video na internetu, teško se može usporediti s bilo čime. Iako možda s ponekim bolovima u mišićima, osjećat ćete se, u najmanju ruku, kao da ste osvojili svijet.

Da biste počeli vježbati i raditi na sebi, ne trebaju vam skupa sportska odjeća i obuća, niti privatni trener.

Osim toga, i prije nego što toga postanete svjesni, počet ćete posezati za zdravijim odabirom namirnica jer će vam biti žao „uništiti“ uloženi trud. Samim time smanjit će se želučane tegobe koje ste možda ranije imali zbog pretjeranog unosa rafiniranih šećera i, potencijalne alergije na hranu kojih možda niste bili ni svjesni.

2. Osjećate se snažnije
Već nakon nekoliko dana vježbanja primijetit ćete da se osjećate snažnije nego ranije. Dakako, još se neće vidjeti drastični rezultati na tijelu niti će se čarobno pojaviti mišići, no sa svakom novom vježbom koju napravite bit ćete jači. Vaše će tijelo prepoznati da mu se događaju pozitivne promjene, a to će utjecati i na mentalno zdravlje. Uostalom, kada usporedite prvi dan vježbanja tijekom kojeg ste možda jedva odradili i 10 minuta, s danom u kojem i 20 minuta odrađujete kao od šale, bit ćete ponosni sami na sebe.

3. Smanjit će se razina stresa
Vježbanje u bilo kojem obliku može biti pravi ispušni ventil. Tih je nekoliko minuta samo vaše. Tada, barem privremeno, ne postoji neuredan dom, rokovi koji vas stišću, šef koji vam visi iznad glave, svađe s partnerom. Jednom kada vježbanje nekoliko minuta dnevno postane dio vaše rutine, imat ćete se čemu veseliti, a tijekom same fizičke aktivnosti tijelo izlučuje endorfine zbog kojih ćete se osjećati opuštenije

Trening Nema izgovora: Pet aktivnosti koje oblikuju tijelo, a pritom štede zglobove

4. Imat ćete dojam da ste nešto postigli
Svakog jutra tijekom kojeg nekoliko minuta posvetite vježbanju prije posla ili kada beba zaspi nakon prvog hranjenja odradite makar pet minuta intenzivnih vježbi, osjećat ćete da ste već postigli nešto značajno u danu, da ste ga započeli na najbolji mogući način. A nije još možda ni 8 sati. Usto, i kava će imati bolji okus jer ćete biti zadovoljniji sobom.

Vježbanje u bilo kojem obliku može biti pravi ispušni ventil. Tih nekoliko minuta je samo vaše. Tada, barem privremeno, ne postoji nered, rokovi koji vas stišću ili šef koji vam visi iznad glave

Što se pak tiče napretka tijekom nekog određenog perioda, kako budete primjećivali da vam odjeća bolje stoji, da možete zakopčati traperice u kojima prije koji mjesec niste mogli ni disati, znat ćete da se sve isplatilo. Uistinu ste postigli veliku stvar.

5. Poboljšat će se vaša slika o sebi samima
Kada vidite da možete odraditi vježbe koje ste ranije samo gledali sa sigurne udaljenosti ili ste uspjeli unatoč tome što još iz školskih dana nosite negativne uspomene na sate Tjelesno-zdravstvene kulture, znat ćete da ste jači i uspješniji nego što ste mislili. To će se mišljenje preslikati i na sva ostala područja života. Stečene promjene na vašem tijelu dat će vam do znanja da možete ostvariti sve što zamislite.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju