Počeo je Europski tjedan mobilnosti od 16. do 22. rujna, kojemu je cilj potaknuti što veći broj osoba da za kretanje kombiniraju hodanje, bicikliranje i javni prijevoz.

Hodanje i bicikliranje dvije su aktivnosti koje osim pozitivnog učinka na zdravlje imaju i niz drugih prednosti, među kojima su prilagodljivost te društvena i ekonomska pristupačnost.

Hodanjem na kratkim relacijama, recimo do pet kilometara, osigurat ćete si 30 minuta vježbanja dnevno, što je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Istraživanja su pak pokazala da ljudi koji žustro hodaju barem 25 minuta na dan mogu očekivati da će u prosjeku živjeti tri do sedam godina dulje.

Svoj životni vijek produžit ćete i bicikliranjem, a osim toga obje te aktivnosti bit će korisne za vaše mentalno zdravlje, imunološki sustav, san, pa i liniju.

 

Trening Nema izgovora: Pet aktivnosti koje oblikuju tijelo, a pritom štede zglobove

Hodanje Što se dogodi u tijelu ako dnevno prohodate samo 800 metara više?

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti završava Danom bez automobila, 22. rujna, kada će gradovi sudionici odrediti jedno ili više područja, isključivo namijenjenih pješacima, biciklistima i sredstvima javnog prijevoza.

Ako vam Europski tjedan mobilnosti nije dovoljan poticaj da se više krećete, možda će to biti signali koje vam šalje vaše tijelo. Naime, osim nakupljanja viška kilograma, izostanak fizičke aktivnosti može uzrokovati i niz drugih problema i vaše zdravlje u nekom trenutku može postati ozbiljno ugroženo.

U nastavku pročitajte pet signala koje vam vaše tijelo šalje kao upozorenje da je vrijeme da stanete na kraj sjedilačkom načinu života. Ako ih ozbiljno shvatite, možete na vrijeme spriječiti veće probleme.

1. Bol u donjem dijelu leđa

Za pravilno držanje bitan je rad na core mišićima, a ako ih ne održavate snažnima, bolovi u donjem dijelu leđa nisu ništa čudno. Osim toga, nedostatak fizičke aktivnosti može dovesti do nakupljanja kilograma, posebno oko struka, a to može stvoriti veliko opterećenje upravo na donjem dijelu leđa.

Dakle, ako vas boli donji dio leđa, dobro razmislite o više kretanja.

2. Loše spavate / stalno ste umorni

Nedostatak fizičke aktivnosti može imati negativan utjecaj na san. Između ostalog, istraživanja su pokazala da osobe koje su fizički aktivne između 30 i 40 minuta dnevno lakše utonu u miran san, a i sljedeći dan osjećaju se svježije i imaju više energije.

Također, iako možda zvuči kontradiktorno, ali što ste manje aktivni, osjećat ćete se iscrpljenije i umornije. Osim toga, zbog neaktivnosti možete imati i učestalije grčeve u mišićima. Zato idući put kad osjetite umor, umjesto da legnete na kauč, prošetajte se. Na tome će vam vaše tijelo i mišići biti zahvalni.

3. Cijelo vrijeme nešto grickate

Ako ste fizički aktivni, nakon treninga osjećate glad zbog svih kalorija koje ste sagorjeli i to je normalno. Međutim, i zbog izostanka aktivnosti osjećaj gladi može biti pojačan. Prema riječima stručnjaka, jedna od posljedica vođenja sjedilačkog života jest povećana proizvodnja grelina, hormona zbog kojeg osjećamo glad.

U konačnici, zbog neaktivnosti lako možete upasti u začarani krug - izostanak aktivnosti dovest će do toga da jedete više, a kad pojedete više nego što je potrebno, osjećat ćete umorno i iscrpljeno. Leći ćete na kauč i vrlo brzo posegnuti za nečim za grickanje...

Slika nije dostupna Možemo mi to! Koliko minuta dnevno morate hodati da biste smršavjeli (i održali kilažu)?

Određene greške koje radimo prilikom vježbanja koče naš napredak Vježbate, ali rezultata nema? Provjerite šest čestih pogrešaka koje zaustavljaju napredak

4. Mrzovoljni ste, potišteni i anksiozni

Svađate se, stalno ste loše volje ili ste pretjerano zabrinuti? Razlog je možda prevelika količina vremena koju provodite ležeći na kauču, a prema riječima stručnjaka, fizička aktivnost može vam pomoći stabilizirati raspoloženje.

Aktivan život čak ima povoljan utjecaj i na borbu s blagom depresijom. Dakle, ako ste trenutačno loše raspoloženi, tužni ili nervozni, možda će fizička aktivnost biti dovoljna za rješavanje tih problema.

5. Imate problema sa zatvorom

Loša probava nije posljedica samo nedovoljnog unosa vode i hrane s premalo vlakana. Slaba ili nikakva tjelesna aktivnost također može loše utjecati na probavu i rad crijeva. Srećom, uvođenje aktivnosti u svakodnevnicu u kombinaciji sa zdravom prehranom pomaže riješiti taj problem.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju