Hodanje je svakodnevna navika čije koristi većina nas ne iskorištava maksimalno. Naime, hodanje može biti jedina fizička aktivnost potrebna da smršavite, naravno, uz kontrolirani dnevni unos kalorija.

Hodanje je široko dostupan i jednostavan način da izgubite kilograme, naročito ako vas stil života drži 'okovanima' za stol i automobil, kaže osobna trenerica Hannah Davis iz Tennesseeja. Osim što pomaže u sagorijevanju kalorija, hodanje je odličan način za smanjivanje stresa. A uz manje stresa lakše mršavimo.

Hodanje može biti jedina fizička aktivnost potrebna da smršavite

Ovih sedam zakona morate se pridržavate želite li smršavjeti hodajući:

1. Dosegnite 15.000 koraka dnevno

Osobna trenerica Hannah Davis preporučuje da ciljate na 15.000 koraka dnevno i da toliko koraka napravite baš svaki dan. Možda vam se ta brojka čini prevelika, ali u tu brojku ulazi baš svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta.

Ne brinite se zbog toga ako tek polagano povećavate broj koraka. Samo krenite, savjetuje Davis. Za razliku od toga kada preko noći pojačate intenzitet vježbanja, udvostručavanje broja koraka preko noći neće opteretiti tijelo niti povećati mogućnost ozljeda.

2. Pješačite triput dnevno po 20 minuta

Pješačite li svaki dan triput po 20 minuta, to će vam pomoći da dosegnete željeni broj koraka i da smršavite. Istraživanje Sveučilišta George Washington ustanovilo je da su ljudi koji su hodali 15 minuta poslije svakog obroka imali bolju ravnotežu šećera u krvi (što može smanjiti želju za još hrane nakon što ste upravo jeli) od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana. To znači da vas hodanje poslije ručka može spasiti od uobičajene popodnevne letargije poslije jela i želje za slatkim.

3. Hodajte uzbrdo triput tjedno

Hodanje uzbrdo, što uključuje i hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića, što pak ubrzava metabolizam. Na taj način sagorjet ćete više kalorija čak i kada sjedite za radnim stolom. Počnite tako da triput tjedno rutini hodanja dodate intervale hodanja uzbrdo pa postepeno povećavajte.

4. Radite intervale brzog hodanja

Hodajte tako da radite jednominutne intervale u kojima ćete ubrzati ritam hodanja i tako ćete povećati broj otkucaja srca te sagorjeti više kalorija. Nakon što inkorporirate jednominutne intervala u vašu rutinu hodanja, postepeno počnite povećavati ritam i trajanje intervala.

Dok hodate brže, mašite rukama. Pomicanje ruku pomoći će vam da sagorite više kalorija te da osnažite ramena i predio trbuha. 

5. Svakom pješačenju dodajte vježbe

Mršavljenje hodanjem ne podrazumijeva samo hodanje. Radite pauze u kojima ćete napraviti 15 do 20 čučnjeva, sklekove oslanjajući se na klupu ili radite duboke raskorake.

Sve te vježbe ubrzavaju otkucaje srca, pomažu u izgradnji mišića i u tome da vam hodanje ne postane dosadno, ističe Davis.

6. Ograničite dnevni unos kalorija na 1600

Koliko hranjivih tvari tijekom dana morate unijeti, ovisi o mnogo faktora, ali većina žena koje mršave hodanjem drži se prehrane od 1200 do 1600 kalorija dnevno bogate bjelančevinama.

Hodanje Što se dogodi u tijelu ako dnevno prohodate samo 800 metara više? Hodanje je odlična aktivnost Detaljan plan hodanja od 12 tjedana koji topi kilograme i dovodi u formu

Ako želite smršavjeti pomoću hodanja niskog intenziteta, morat ćete strogo paziti na prehranu da biste izgubili kilograme. Iako povećavate tjelesnu aktivnost, morat ćete smanjiti unos kalorija, napominje Davis. 

7. Idite dužim putem

Uvođenjem većeg broja koraka u vaše svakodnevne aktivnosti (parkiranje dalje od posla ili kuće, korištenje stepenica umjesto lifta i slično) olakšat ćete si dosezanje brojke od 15.000 koraka dnevno i mršavljenje.

Tijekom vremena sitni "naleti" kretanja tu i tamo, zaista čine razliku, zaključuje osobna trenerica Hannah Davis.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju