Postoje neka muška imena koja su prije nekoliko desetljeća bila vrlo popularna, dok ih danas roditelji vrlo rijetko daju svojim sinovima. Sastavili smo listu 10 tradicionalnih i retro muških imena za koja želimo da vrate staru slavu.

1. Janko
Ime je nastalo od grčke riječi ioannikios, što znači 'nosilac svete blagodati' ili 'u milosti Jehovinoj'. Janko je zapravo naziv od milja za Jana, imena koje je opet izvedeno od imena Ivan.

2. Jura(j)
Ovo lijepo starinsko ime potječe od grčke riječi georgós, što znači 'zemljoradnik, ratar'. Sveti Juraj, kojeg se često slikovito prikazuje kako ubija zmaja, doprinio je popularnosti ovog imena. Drugi su oblici imena Jurica i Jure.

Sastavili smo listu 10 tradicionalnih i retro muških imena za koja želimo da vrate staru slavu

3. Ivica
Naziv od milja za Ivana, što na hebrejskom znači 'Bog je milostiv', s vremenom je postao ime za sebe. Ime je došlo preko grčke i latinske verzije, a originalno je u hebrejskom jeziku Johanan (Jehohanan), sastavljeno od Jahveh (Bog) i hanan (milostiv).

4. Zlatko
Ime nastalo od imenice zlato, zbog čega jako dobro dočarava koliko roditeljima znači njihov sinčić kada mu daju ime Zlatko. Ovo ime posjeduje neku posebnu blagost i mekoću i baš zbog toga želimo da vrati staru slavu.

Dječak i djevojčica 20 dalmatinskih imena za djevojčice i dječake koja će uvijek biti u điru

5. Nenad
Naše domaće ime nastalo od glаgolа nаdаti se s negаcijom. Ime je davano djeci koja su došla na svijet nenadano, iznenadno.

6. Neven
Prema jednoj teoriji ime je nastalo po istoimenom cvijetu, a prema drugoj od izvedenice glagola venuti, odnosno 'onaj koji ne vene' – vječno mlad. Ime je steklo veliku popularnost 1980-ih godina zahvaljujući pjesmi Novih fosila "Neveni žuti", kada su mnogi roditelji svojim sinovima davali ovo nježno, a opet moćno ime.

Slika nije dostupna Tin, Vid, Jan... 20 posebnih imena za dječake od samo tri slova

7. Ozren
Ime nastalo od arhaičnog glagola ozreti se, pogledati se, u prenesenom značenju 'onaj koji ima oštar pogled'.

8. Matko
Varijanta imena Matija, Matej. Ime hebrejskog porijekla izvedeno od starohebrejskog imena Mattitjah, što u prijevodu znači 'dаr Božji'. Ostali su oblici ovog imena Mate, Mateo, Mato.

Slika nije dostupna Ivor, Liam, Vigo… 70 zvučnih imena od samo četiri slova za dječake

9. Branko
Staroslavensko ime izvedeno od glagola braniti, odnosno od imena Branislav i Branimir.

10. Nikola
Ime u hrvatski jezik dolazi od latinskog Nicolaus, izvorno od grčkog Nikolaos, a sastoji se od dvije riječi: nike (pobjeda) i laos (narod). U Hrvatskoj se sv. Nikola štuje kao zaštitnik pomoraca i djece, tako je običaj da se 6. prosinca na blagdan sv. Nikole darivaju djeca. Od imena Nikola izvedena su imena Niko, Nikica, Nikša, Nino i Ninoslav.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju