Ako ste žena koja voli mirise, ali ne volite da sadrže previše cvjetnih i drugih nota koje karakteriziraju ženske mirise, nego volite primjerice zemljane i drvenaste tonove, velika je vjerojatnost da se među vašim mirisnim favoritima nalazi i neki miris kojem na bočici piše da je muški.

Galerija Bočica muškog parfema Chanel Allure Homme Sport Creed Silver Mountain Water +7 Guerlain Vetiver

Uostalom, natpisi na bočicama ne trebaju nas ograničavati da koristimo nešto što nam se sviđa, a mnoge žene koje mirise kupuju na muškom odjelu samo potvrđuju ovu činjenicu.

Istina je da je netko negdje odredio da će neki miris u teoriji biti namijenjen muškarcima ili ženama, ali u praksi, na nama je da koristimo onaj miris koji najviše odgovara našem ukusu.

U nastavku smo tako izdvojili deset parfema kojima naziv kaže da su muški, ali rado ih koriste mnoge dame. Jeste li i vi među njima?

1. Chanel Allure Homme Sport

Kombinacija mandarine i izražajnog bijelog mošusa istovremeno osigurava svježinu i intenzivan miris. Ovo je začinsko-drvenasti parfem koji je nosiv svaki dan, a iako ga mnoge dame navode kao miris koji posebno vole osjetiti na muškarcima, puno je i onih koje ga vole imati i na svojoj vlastitoj polici s parfemima.

Chanel Allure Homme Sport Chanel Allure Homme Sport (Foto: Internetska stranica proizvođača)

2. Creed Silver Mountain Water

Ovo je još jedan favorit žena među muškim mirisima. Iz kompanije su jednom poručili kako oko trećinu njihovih vrhunskim muških mirisa kupuju žene kako bi ih same nosile. Izdvojeni miris na tržištu je od 1995. godine, a nakon što ga je nebrojeno puno žena kupilo za sebe počeo se prodavati kao uniseks miris. Gornje note su bergamot i mandarina, u sredini su zeleni čak i crni ribiz, a u bazi su mošus petit grain, sandalovina i galbanum.

Creed Silver Mountain Water Creed Silver Mountain Water (Foto: Internetska stranica proizvođača)

3. Guerlain Vetiver

Originalni Guerlain Vetiver za muškarce lansiran je 1959. godine. Istovremeno svjež, lagan, ali i zemljan postao je klasik omiljen među ženama i muškarcima. U gornjim notama mirisa su bergamot, limun, mandarina, nerolija i korijander, u sredini su vetiver i cedar dok bazu čine duhan, muškatni oraščić, papar i mahuna tonka.

Guerlain Vetiver Guerlain Vetiver (Foto: Internetska stranica proizvođača)

4. Issey Miyake L’Eau d’Issey Pour Homme

Miris koji je od pojavljivanja 1994. godine osvojio muškarce, postao je miljenik i mnogih žena koje privlači miris citrusa. Gornje note čine japanski citron yuzu, čempres, korijander, mandarina, muškatna kadulja i svježa verbena, u sredini su plavi lokvanj, muškatni oraščić, šafran, burbonski geranij i cejlonski cimet, dok bazu čine duhan amber, mošus, indijska sandalovina, haićanski vetiver i cipriol.

Issey Miyake Issey Miyake L’Eau d’Issey Pour Homme (Foto: Internetska stranica proizvođača)

5. Francis Kurkdjian Amyris Homme Extrait de Parfum

Miris je ovo kojeg kreatori opisuju riječima svijetao, urban, elegantan... Odraz je živahnog pariškog života, a među notama su amyris, mahuna tonke, toskanski iris, sicilijanska mandarina, vanilija i cejlonski cimet te šafran.

Francis Kurkdjian Amyris Homme Extrait de Parfum Francis Kurkdjian Amyris Homme Extrait de Parfum (Foto: Internetska stranica proizvođača)

6. Dolce & Gabbana Light Blue Forever Pour Homme

Ovo je jedan od novijih mirisa na popisu, ali nakon pojavljivanja na tržištu prošle godine jednako je zaintrigirao i muškarce i žene koje vole citrusno-drvenaste mirise.

Slika nije dostupna Novi proljetni parfemi koji bi mogli postati budući mirisni miljenici

Kompoziciju čine bergamot i grejp, zatim ljubičica i morske note, te zemljani vetiver i bijeli mošus koji ga čini posevno privlačnim. Miris je istovremeno intenzivan i blag.

Dolce Dolce & Gabbana Light Blue Forever Pour Homme (Foto: Internetska stranica proizvođača)

7. Gucci Guilty Pour Homme

Ovaj drveni aromatični miris stvoren je, kažu njegovi tvorci, da provocira. Iako se pojavio kao muška verzija već popularnog mirisa za žene, osvojio je i brojne dame. U bočici su spojeni lavanda i limun kao gornje note, sredinu čini svijet naranče dok su u bazi čedra, pačuli i vanilija.

Gucci Guilty Pour Homme Gucci Guilty Pour Homme (Foto: Internetska stranica proizvođača)

8. Dior Sauvage

Miris je inspiriran divljinom i otvorenim prostorima, plavim nebom koje prekriva stjenovite pejzaže te vrućinom ispod pustinjskog sunca. Svjež je, sirov i plemenit u isto vrijeme. Svježe gornje note karabrijskog bergamota susreću se s ambroksanom dobivenim iz dragocjenog ambergrisa i njegovim drvenim tragom.

9. Prada Infusion d’Homme

Ovaj sofisticirani i pomalo sapunasti miris kreirala je Daniela Andrier koja je rekla da je htjela da miriše kao da je muškarac koristio sapun za tuširanje svoje djevojke, a možda je baš to razlog zbog kojeg se sviđa i mnogim ženama.

Chanel No. 5 Od poznatih klasika do novih miljenika: Ovo je 13 najprodavanijih parfema na svijetu

Gornje note mirisa čine mandarina, naranča i nerolij, u sredini su tuniski iris, galbanum, cedar i vetiver dok bazu čine benzoin, tamjan i samolijski tamjan.

Prada Prada (Foto: Internetska stranica proizvođača)

10. Tom Ford Noir Extreme

 U ovoj bočici koja je osim muškaraca osvojila i brojne žene nalazi se mješavina citrusnih i začinskih nota. Gornje note čine kardamom, muškatni orah, šafran, mandarina i neroli, u sredini su kulfi, ruža, jasmin i cvijet naranče, dok bazu čine vanilija, amber, drvene note i sandalovina.

Tom Ford Noir Extreme Tom Ford Noir Extreme (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju