Balada "My Heart Will Go On" najveći je hit u bogatoj glazbenoj karijeri Celine Dion, dive anđeoskog glasa koja 30. ožujka slavi 54. rođendan. Celine na početku nije htjela otpjevati tu himnu ljubavi, ali sudbina je željela drugačije.

Galerija Leonardo DiCaprio i Kate Winslet Leonardo DiCaprio i Kate Winslet Kate, Leonardo i James Cameron na snimanju filma +1 Kate, Leonardo i James Cameron na snimanju filma  

Drugi najprodavaniji singl ženskog izvođača u povijesti i osmi najprodavaniji singl uopće, pjesma "My Heart Will Go On" stekla je titansku popularnost, jednaku kao i film "Titanik". Među 11 nagrada Oscar koje je film osvojio nalazi se i Oscar za najbolju pjesmu, a također je osvojila i Zlatni globus i Grammyja.

Pjesma s petog studijskog albuma na engleskom jeziku Celine Dion "Let's Talk About Love" iz 1997. godine dosegla je prvo mjesto na glazbenim ljestvicama u svim zemljama.

Kate Winslet i Leonardo Dicaprio u Titanicu Ma daj! Koji je ljepotan trebao glumiti Jacka u "Titanicu" umjesto Leonarda DiCaprija?

Kompozitor James Horner isprva je skladao glazbu kao instrumentalni motiv koji se pojavljuje u nekoliko scena u "Titaniku". Ta glazbena tema bila je inspirirana pjesmom "Flying Dutchman" Jethra Tulla. Horner je zatim želio pripremiti cijelu vokalnu verziju za korištenje na samom kraju filma kada ide odjavna špica. Tekstopisac Will Jennings napisao je stihove iz perspektive osobe duboke starosti koja se prisjeća daleke prošlosti.

Međutim, redatelj James Cameron nije želio takvu pjesmu, ali Jennings je ipak napravio po svom i napisao tekst.

Zanimljivo, kada je Celine Dion prvi put čula pjesmu, nije ju željela snimiti jer je smatrala da će "izazivati sreću" ako otpjeva još jednu glavnu filmsku temu nakon pjesme "Beauty and the Beast" iz istoimenog animiranog filma.

Horner je pokazao piano dionice Simonu Franglenu, koji je radio sa Celine na mnogim njezinim velikim hitovima, te je Franglen napravio aranžman proširene demo verzije pjesme i odnio ga pjevačici. Celinein menadžer i suprug René Angélil uspio je nagovoriti pjevačicu da snimi tu demo verziju, što diva nije radila godinama.

Horner je čekao pravi trenutak kada će James Cameron biti dobro raspoložen i tada mu je predstavio pjesmu. Nakon što ju je poslušao nekoliko puta, redatelj je obznanio da pjesmu odobrava iako se brinuo da će ga kritizirati jer je podlegao komercijali na kraju filma. Glazbeni mogul Tommy Mottola tvrdio je da je Celine Dion snimila pjesmu iz jednog pokušaja i da je taj demo pušten kao singl.

NADMAŠILA JU JEDINO WHITNEY HOUSTON

Pjesma "My Heart Will Go On" postala je najveći hit Celine Dion i jedan od najprodavanijih singlova u povijesti prodan u više od 18 milijuna kopija diljem svijeta. U Velikoj Britaniji pjesma je prodana u više od 1,6 milijuna primjeraka te je tako postala drugi Celinein singl prodan u više od milijun primjeraka u Velikoj Britaniji, nakon pjesme "Think Twice" iz 1995. godine.

Kanadska pjevačica tako je postala jedina ženska solo izvođačica s dva milijunska singla u Britaniji i taj rekord držala je sve do 2012., kada su dva Rihannina singla, "Only Girl (In the World)" i "We Found Love", dosegnula milijunsku prodaju.

Na vrhuncu popularnosti pjesme neke radijske stanice u SAD-u i Velikoj Britaniji puštale su editiranu verziju s dramatičnim momentima dijaloga između Jacka (Leonardo DiCaprio) i Rose (Kate Winslet) iz filma, koji su bili ubačeni između Celineina vokala.

Slika nije dostupna Sedam zanimljivosti o kultnoj pjesmi koju je "spasila" Dolly Parton

Yahoo.com opisao je pjesmu kao moćnu baladu koja savršeno prenosi ljubavnu čežnju prisutnu u filmu ''Titanik''. Volture je pak pisao da ostavštinu te pjesme zasjenjuje jedino puno superiornija pjesma ''I Will Always Love You'' Whitney Houston.

Ipak, "My Heart Will Go On" nije svima bila po ukusu. Čitatelji časopisa Rolling Stone 2011. godine proglasili su je sedmom najgorom pjesmom devedesetih: "Pjesma i film nisu dobro ostarjeli... Danas vam je od ove pjesme vjerojatno zlo."

Čak ni Kate Winslet, koja u Titaniku glumi glavni ženski lik Rose DeWitt Bukater, nije bila oduševljena pjesmom.

Voljela bih da mogu reći 'Slušajte svi! To je pjesma Celine Dion!' Ali ne kažem. Samo moram sjediti ondje, znate, pogleda usmjerenog prema naprijed i u sebi okretati očima, priznala je Kate Winslet.

Što za nju znači "My Heart Will Go On", Celine Dion najbolje je opisala u jednoj rečenici.

Pjesma mi je dala mogućnost da me se povezuje s klasikom koji će živjeti zauvijek, rekla je Celine Dion.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju