UNICEF u Hrvatskoj ove godine na Svjetski dan djece pokreće kampanju za podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima pod sloganom "Pretvorimo teškoće u mogućnosti".

Cilj kampanje je osigurati djeci s teškoćama u Hrvatskoj potrebne usluge rane intervencije, a sredstva koja će biti prikupljena kampanjom UNICEF će ulagati u osiguravanje terapija, opreme i stručne podrške za djecu s teškoćama o njihove obitelji.

Svjetski dan djece obilježava se 20. studenoga, na dan kad je prije 31 godinu usvojena Konvencija o pravima djeteta, čija je ideja osigurati ispunjenje svih prava i osiguravanje jednakih prilika za zdrav i ispunjen život za svako dijete.

Cilj UNICEF-ove kampanje jest poboljšati životne uvjete djece s teškoćama u razvoju i pomoći osigurati da svako dijete s teškoćama u Hrvatskoj ima jednake mogućnosti za kvalitetnu skrb, obrazovanje i zaštitu.

Usluge rane intervencije
još uvijek nisu dostupne brojnoj djeci i obiteljima u Hrvatskoj. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj trenutačno 24.000 djece s teškoćama ili u riziku od teškoća u razvoju u dobi do 5 godina koja su potencijalni korisnici tih usluga, ali samo jedno od osmero djece koristi usluge rane intervencije. Nedostatak dostupnih usluga rane intervencije ili nemogućnost pristupa tim uslugama rezultiraju stvarnim preprekama za djecu i roditelje.

Jedna od glavnih prepreka za djecu s teškoćama jest i neprihvaćanje okoline - oko 45 % obitelji djece s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj ne koristi usluge rane intervencije zbog stigme povezane s invaliditetom. Kampanjom usmjerenom na mogućnosti djece s teškoćama UNICEF želi utjecati na promjene stavova i graditi svijest o važnosti socijalne uključenosti u stvaranju jednakih mogućnosti za svako dijete, što je temelj za stvaranje boljeg društva.

Sve dok svako dijete, gdje god živjelo, ne ostvari sva prava zajamčena Konvencijom o pravima djeteta, posao UNICEF-a nije završen.

Prava djece s teškoćama u Hrvatskoj, nažalost, nisu ostvarena jer 7 od 8 djece s teškoćama u razvoju do 5 godina ne prima potrebnu stručnu podršku, a pandemija je dodatno otežala pristup tim životno važnim uslugama.

Stoga pozivam sve da nam se pridruže i podrže ovu kampanju jer zajedno možemo teškoće pretvoriti u mogućnosti, rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

UNICEF podupire razvoj i pružanje usluga rane intervencije, kao integrirane i koordinirane zdravstvene i socijalne skrbi te stručnih službi za obrazovanje, ključnih za razvoj djece s teškoćama u razvoju. Sredstva prikupljena u kampanji za djecu s teškoćama UNICEF će uložiti u:

• usluge rane intervencije na daljinu, važne za obitelji koje nemaju pristup uslugama zbog udaljenosti, troškova ili nedostatka usluga
• nabavu opreme za terapiju senzorne integracije i didaktičke opreme za ustanove diljem zemlje
• edukaciju stručnjaka koji pružaju podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima (zdravstveni radnici, stručnjaci u sustavu socijalne skrbi, udomitelji).

UNICEF poziva partnere, medije, tvrtke i građane da podrže kampanju za djecu s teškoćama u Hrvatskoj kako bi im osigurali kvalitetnu podršku kroz usluge rane intervencije.

Donirati se može putem web-stranice www.unicef.hr/pomozite-djeci-s-teskocama ili uplatom na UNICEF-ov račun HR1723600001501092524, poziv na broj 20462-989.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju