Je li vam poznat onaj osjećaj nakon odličnog sastanka ili položenog ispita kada ste toliko sretni da vam se naprosto čini da se morate nagraditi za postignuti uspjeh?

I dakako da to svi zaslužujemo, no čim pomislimo na nagrađivanje samog sebe, misli nam nekako odmah idu čašćenju s večerom u finom restoranu ili pak trošenju novca u kupovini odjeće, obuće ili detalja za dom.

Okrenemo li se psihologiji, možemo primijetiti da je sustav nagrade u srži našeg odgoja.

Još otkako smo na nastavi vidjeli da učenje za sobom nosi nagradu, dobru ocjenu i često pohvalu okoline, ta se ideja nerijetko prenosi i u odrasli život, što je posebno izraženo ako smo odgojeni tako da smo za petice dobivali još i nagrade u obliku materijalnih stvari ili pak čašćenja pizzom i slično.

I upravo zato svaki put kada postignemo neki uspjeh, imamo želju nagraditi se ili hranom ili kupovinom. No postoje i drugi načini nagrađivanja samog sebe koji čine mnogo manje štete za naš novčanik, a njihove dobrobiti mogu biti mnogostruke.

Evo ideja uz koje nećete potrošiti ni kunu, a osjećat ćete se prepunima energije i spremnima za daljnje pobjede.

1. Rasplešite se kao nikada prije
Pojačajte omiljenu glazbu i naprosto plešite kao da nitko ne gleda. Ne samo da će pozitivne note zadržati vaše dobro raspoloženje nego ćete i potrošiti kalorije. Naime, osoba od 60 kilograma u sat vremena plesa može potrošiti oko 300 kalorija, a ujedno ćete i utegnuti svoje tijelo. Prepustite se ritmovima i nabacite osmijeh na lice.

2. Prošećite
Baš kao i ples, obično hodanje također troši kalorije, no još je važnije što se tijekom šetnje možemo potpuno opustiti, maknuti se od računala i drugih uređaja te se prepustiti samo sebi i svojim mislilma. Nije zanmerivano ni što tijekom sunačnih dana upijamo vitamin D koji je ključan za naše zdravlje. I zato posjetite obližnji park ili šumu i uživajte u blagodatima prirode.

3. Sjednite u park i promatrajte okolinu
Kada ste posljednji put zaista stali, duboko udahnuli i bili svjesni ljepote koja se nalazi oko nas? Sjednite u obližnji park ili botanički vrt te pažljivo pogledajte biljke oko sebe. Istraživanja pokazuju da boravak u prirodi pozitivno utječe na naše mentalno i tjelesno zdravlje te nam „puni baterije“. Kada smo okruženi prirodom, osjećamo da smo točno tamo gdje pripadamo.

Važno je ponekad stati, priznati svoje uspjehe i nagraditi se za to.

5. Napravite hranjivu masku za lice
Od sastojaka koje već imate kod kuće vrlo jednostavno možete napraviti masku za lice i priuštiti si gotovo pa salonski tretman. Primjerice, od želatine i mlijeka možete napraviti masku koja će vas riješiti prištića, a od šećera i meda masku koja će skinuti mrtve stanice s kože i učiniti je glatkom i nježnom.

6. Pripremite kupku kao iz filma
Dok čekate da maska odradi svoje, priuštite si kupku. Veliku, pravu, mirisnu, pjenušavu kupku. U toplu vodu dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru, dodajte svijeće i osjećat ćete se poput junakinje omiljenog filma.

7. Isprobajte novi način šminkanja
Ako imate vremena, zašto ne biste eksperimentirali sa šminkanjem? Nagradite se novim izgledom s već postojećom šminkom. Drugačije kombiniranje boja sjenila iz palete nego inače, drugačije nanošenje sjenila ili pak malo tuša na kapku mogu značajno promijeniti vaš izgled u odnosu na onaj na koji ste navikli. Čak i ako ne planirate izlaziti, naučit ćete nešto novo.

8. Pronađite besplatna događanja u svojoj okolini
Živite li u gradu ili barem blizu grada ili malo većeg mjesta, često možete kao svoje aktivnosti odabrati besplatna događanja. Primjerice, često muzeji jedan dan u mjesecu nude besplatna razgledavanja, tijekom obilježavanja datuma važnih za određeno mjesto nude se besplatni koncerti, a nerijetko su tu i brojna predavanja.

9. Ušuškajte se u krevet s knjigom
Ako su topla dekica i knjiga vaši najbolji prijatelji, tada je i nagrađivanje čitanjem najbolje što možete napraviti za sebe. Uzmite neku od knjiga s police koju još nište pročitali, posudite knjige u knjižnici u koju ste već ionako učlanjeni ili se ponovno vratite omiljenoj knjizi. Dodajte još pritom svježu, mirisnu posteljinu i čitanje može početi.

10. Provedite večer s najdražim osobama
Uspjehe je često najljepše slaviti s drugima, no to ne znači da je nužno izaći na večeru ili u kino i trošiti novce. Možete se zabaviti i kod kuće, organizirati večer društvenih igara, zajedno gledati filmove ili naprosto prepričavati uspomene i kovati planove za budućnost.

I ne zaboravite, zaslužujete sve to!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju