Kakva je frizura najbolja za tanku kosu, pitanje je koje muči nemali broj žena, bilo da je njihova kosa oduvijek tanka i rjeđa ili ako se s godinama prorijedila. Pronašli smo odgovor na to pitanje, kao i savjete kako najbolje njegovati takvu kosu.

Sve više žena već oko 30. godine primijeti da im se kosa prorijedila i postala tanja, što može biti posljedica nepravilnog rada štitnjače, nedostatka željeza i sličnih zdravstvenih problema. Upravo zato mnoge žene upravo u tridesetima mijenjaju način šišanja i frizuru.

Frizura bob, lagano slojevito ošišana kosa dužine do ramena ili kraća te pramenovi najbolji su izbor za žene s tankom i rijetkom kosom

--C.frizerka Nikolina Perković

Kosa, naravno, može i prirodno biti tanja i rjeđa. U svakom slučaju, rješenje postoji, pa i tanašna kosa može izgledati gušće, punije i ljepše. To se, prije svega, postiže načinom šišanja i pravilnim bojenjem.

Tanka kosi ne bi smjela biti duža od ramena, a idealno će biti ako je njezina duljina do brade, odnosno uha. Ako je kosa duža od ramena, svakako bi trebalo nositi šiške koje mogu biti i duže. U svakom slučaju, poželjno je da se nešto zbiva oko lica, odnosno da je oko lica kosa kraća i lepršavija, što će otvoriti lice, kaže frizerka Nikolina Perković iz studija Nikas te predlaže 3 frizure koje najbolje odgovaraju ženama s tankom i rijetkom kosom:

1. Bob je kao stvoren za žene s tankom kosom. Takav geometrijski oblik frizure, kod koje je kosa oštrije ili blaže ravno rezana, dat će privid punoće, savjetuje Nikolina.

Lagano slojevito ošišana kosa dobar je odabir za tanku kosu
Lagano slojevito ošišana kosa dobar je odabir za tanku kosu Foto: Getty Images


2. Lagano slojevito ošišana kosa drugi je najbolji način šišanja. Kod ovakve frizure gornji, najkraće ošišani sloj kose, malo će "odskočiti" te će, osim vizualno, kosa i na dodir imati punoću i biti prpošnija.

3. Pramenovi i preljevi najbolji su izbor za žene s tankom kosom kada je riječ o bojenju.

Kombinacija svjetlijih i tamnijih vlasi kose stvorit će iluziju volumena i punoće, dobit će se dinamika i dubina, kaže Nikolina te napominje da se tanka kosa i puno više masti, zbog čega bi ju trebalo prati svaki dan te njegovati preparatima za volumen kose.

Kombinacija svjetlijih i tamnijih vlasi kose stvorit će iluziju volumena i punoće
Kombinacija svjetlijih i tamnijih vlasi kose stvorit će iluziju volumena i punoće (Foto: Getty Images)


Baš zato jer se tanka kosa treba često prati, kraća frizura, osim što estetski najbolje izgleda, i najpraktičnija je jer ju brže operete i osušite, kaže frizerka Nikolina Perković i nastavlja:

Na tanku kosu nemojte nanositi regenerator jer će već za nekoliko sati biti masna. Umjesto regeneratora koristite sredstvo za lakše raščešljavanje namijenjeno za masnu kosu. Također, opranu kosu nemojte prejako trljati ručnikom jer se tanke vlasi lako zamrse.

Uz klasični šampon za volumen, Nikolina preporučuje i korištenje sprejeva, pjena, a naročito praha za volumen kose. Među boljim prahovima za volumen kose jest onaj talijanskog brenda Davines teksture sitne poput zrnca soli koji se utrlja u korijen te trenutno podigne kosu. Dobra je vijest i da je proizvod ekološki.


Prah za volumen kose brenda Davines odlično je sredstvo za njegu tanke i rijetke kose
Prah za volumen kose brenda Davines odlično je sredstvo za njegu tanke i rijetke kose Foto: Zadovoljna.hr